Hoe je woonkamer inrichting kan helpen bij het zich veilig voelen van je kinderen.

foto bij Liliane Limpens
foto bij Liliane Limpens

In een gezinshuis woon en werk je. Je hebt te maken met allerlei verschillende kinderen met allemaal hun eigen behoefte en structuur. Om het leven in een gezinshuis lekker te laten verlopen is het goed om na te denken over de inrichting van je woonkamer.

De woonkamer.
De kamer is een plek waar je lekker wilt gaan zitten. Een plek waar je tot rust kan komen maar ook waar iedereen elkaar ontmoet.  In het gezinshuis is het steeds weer de vraag: Wat heeft een kind nodig om veilig te kunnen leven. En wat kunnen wij aan prikkels wegnemen wat hen kan helpen in hun dagelijks functioneren?

In het gezinshuis zijn we dan ook opzoek naar een mix van rust en overzicht. De meeste kinderen in een gezinshuis hebben in hun vroegere jeugd geen structuur en veiligheid gehad. Daardoor missen ze veiligheid en kunnen pas tot rust komen als ze die veiligheid ervaren. En dit doen ze door alles in de gaten te houden. Ze willen weten wat er gebeurd op de plek waar ze zijn. Het ene kind wil alles in de gaten houden terwijl het ander kind graag afgeschermd in een hoekje wil gaan zitten.

Ik moet hier denken aan die jongen die alles in de gaten wil houden. Zolang de gezinshuisouders maar bij hem in de buurt zijn dan kan hij rustig spelen. Lopen de gezinshuisouders de kamer uit dan kijkt hij meteen op. Laat zijn speelgoed staan en loopt heel stil achter je aan om te kijken waar je heen gaat. En net zolang je blijft volgen tot je weer in de kamer gaat zitten voordat hij verder kan spelen.

Het is dus van belang om na te gaan denken hoe de kijk lijnen in je kamer zijn. Is er overzicht voor het kind zodat hij zicht heeft wat er in de kamer gebeurd?

Ook voor de gezinshuisouders is het belangrijk om makkelijk overzicht te hebben over de kamer. Dat je weet waar en wat de kinderen doen.

In ons gezinshuis hebben we een serre. Daar hebben we ook poppenhuis staan. Dit huis staat tegenover de deur van de serre. Het is een groot poppenhuis waar we heel erg blij mee zijn. We hebben hem gekregen via de Rudolfstichting en ……………….

Het voordeel van onze serre is dat het een beetje afgescheiden is van de rest. De kinderen kunnen er rustig spelen. Toch is er contact met de woonkamer. Ze horen de mensen die in de woonkamer zijn. Dit creëert rust en veiligheid. Ook kunnen de kinderen zich soms terugtrekken als ze even behoefte hebben aan rust. Maar ook zijn ze in een paar passen weer in de woonkamer.

Een van de meisje speelt heel graag met het poppenhuis. Ze gaat op in haar spel en speelt veel verhalen na. Maar toch hoort ze ook wat er in de woonkamer gebeurt. Soms komt ze de serre uit stormen om een vraag van iemand te beantwoorden die helemaal niet aan haar gesteld is. Nog sterker de persoon weet helemaal niet dat ze in de serre is want ze kunnen haar vanuit de kamer niet zien!

Ik las het volgende:
Een belangrijke voorwaarde voor het kind om veiligheid te ervaren is dat hij of zij betrokken wordt bij beslissingen (afgestemd op zijn of haar ontwikkelingsniveau). Szalavitz en Perry (2010) benadrukken het belang voor getraumatiseerde kinderen om zo veel mogelijk invloed en controle uit te oefenen op hun omstandigheden.
(Uit:  Trauma-georiënteerde hulp voor kinderen met complex trauma in gezinsvervangende woonsituaties Kennisdocument voor professionals in pleegzorg, gezinshuizen en residentiële woonvormen)

Dit is een rede waarom een woonkamer er overzichtelijk uit moet zien. Kinderen kunnen hun eigen gevoel van veiligheid creëren op de plek waar ze wonen.

 

poppenhuis met tekst eettafel vergroten met foto

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>