Spelenderwijs hechten en verbinden en 50 persoonlijke rituelen.

Twee boeken die mij bezighouden zijn: Spelenderwijs verbinden en hechten van Micheline Mets en 50 persoonlijke rituelen van Anselm Grün. De ene omdat het over hechten gaat en vooral heel erg praktische handvatten geeft voor spelletjes op het gebied van hechten en relatie met je kind. De ander gaat over rituelen. En rituelen geven het leven structuur. Ze geven je diepgang en kleur. Zoals achterop het boek is te lezen. Twee boeken die mooi zijn om in je gezin te gebruiken.

In beide boeken gaat het over verbinden. Over verdieping van je relaties met elkaar.
Grüm schrijft: ‘Ik wil je inspireren om je eigen en heel persoonlijke rituelen te ontwikkelen’.  En Micheline schrijft: ‘Door ritme,regelmaat en duidelijkheid te geven, ben je als opvoeder betrouwbaar,voorspelbaar en ondersteunend naar het kind toe.  Het bieden van structuur brengt de boodschap: je bent veilig bij mij, ik zal goed voor je zorgen. Door als kind op de opvoeder te leunen leert het later beter op eigen benen te staan.’

Dit is weer een mooi streven voor dit nieuwe seizoen in ons gezinshuis.

Spelenderwijs verbinden en Hechten.
In ons gezinshuis zijn we heel veel bezig met verbinden en hechten. We willen graag een hechte relatie met onze eigen kinderen maar ook met alle kinderen die bij ons wonen. Dit boek geeft 100 voorbeelden hoe je door spel dit kunt bereiken. Heel praktisch en makkelijk uitvoerbaar.

In het begin van het boek wordt heel erg kort de theorie besproken.  Iets over hechting, het kinderbrein met verwijzingen naar filmpjes. En iets over haar inspiratiebron Rudolf Steiner.
Micheline heeft in haar leven veel met Tharaplay gewerkt en beschrijft ook kort hoe het werkt. De vier dimensies van Theraplay zijn: structuur,verzorging,betrokkenheid en uitdaging. Bij de spelletjes staat ook telkens vermeld welke dimensie er wordt aangesproken. Ook verteld zie iets over de Attitude van de opvoeder. En ze verteld kort over de 3 R. Regulatie,relatie en redenering. Daarnaast geeft ze tips voor meer spelplezier. Ik noem er een paar:

  • Je bent enthousiast,vriendelijk en straalt playfulness uit
  • Bemoedigen is iets anders dan beoordelen. ‘Goed zo!’ ‘En Goed gedaan!’ Kan ervaren worden als beoordeling. Want wat is nu goed? Bevestigende woorden bemoedigen het kind om verder te gaan. Wauw! Bingo Gelukt Je hebt hem, Ja, zo bedoel ik het!

En een mooie term gebruikt ze: Ont-schuldigen = jij bent verantwoordelijk voor de succeservaringen van het kind en het spel.

Twee voorbeelden van het spel:
Inpakken als cadeau:  Leg een lap of laken op de grond en vertel aan het kind dat je van hem een cadeautje gaat maken. Een prachtig ingepakt cadeau. Tijdens het inpakken heb je volop de gelegenheid om het kind aan te raken. Het papier moet er keurig omheen zitten en dat laat je voelen door de lap goed om het kind te wikkelen en stevig aan te drukken. Let op wat het kind prettig vindt.

LeefTijd: vanaf twee jaar Deelnemers: jij en het kind eventueel andere volwassene om uit te pakken Dit heb je nodig: Grote gekleurde doeken. Zintuigen: Tastzin : Theraplay: verzorging

Stip of streep: Ga achter het kind zitten, zodat het kind met zijn rug naar je toe zit. Nu zet je met je vinger op de rug van het kind een stip of een streep. Doe dit niet te zacht, want dat kan kietelig zijn. Het kind vertelt jou wat het voelt: een stip of een streep. Ga na of het kind goed het verschil voelt.

Leeftijd:vanaf 4 jaar  Deelnemers opvoeder en kind Dit heb je nodig. Kussens jezelf en een goede bui… Zintuigen tastzin    Theraplay verzorging

Wil je het begin lezen van dit mooie boek? Er is op internet een pdf bestand beschikbaar. Klik dan hier.   Meer weten over Theraplay?klik hier

Als gezinshuisouder moet je ook goed in je vel zitten om dit te kunnen doen. Het contact moet goed zijn. En je moet er tijd voor maken en het als een activiteit zien die je helpt om verder met het kind te komen. In situaties waar je al veel energie kwijt bent aan het kind is dit best lastig. Want het kind vraagt al zoveel van je:lichamelijk en emotioneel!

50 persoonlijke rituelen  Ankers voor je ziel Anselm Grün.
Er is een nieuwe behoefte aan rituelen. En dat kan heel erg breed zijn. Veel mensen zijn er opnieuw naar op zoek. Karl Gabriel een Duitse socioloog definieert rituelen als volgt:” een gestileerde, herhaalbare handelingen op de typische overgangen en breukvlakken van het moderne dagelijkse leven’ .

Naast de dagelijkze overgangen van dag,nacht en van jaar tot jaar zijn er ook andere overgangen, geboorte,dood, bij het volwassen worden enz.

Anselm zegt`: rituelen realiseren dus iets wat past bij de mens en zijn levensritme voor hem.

En Rituelen openen de hemel boven ons leven. Ze laten ons zien dat ons hele leven zich voltrekt voor het aangezicht van God en dat vanwege de mysterie Gods ons diepste verlangen eruit bestaat om deze wereld te overstijgen. Rituelen brengen te midden van het dagelijks leven de hemel op aarde. Ze brengen ons de heilzame en liefdevolle nabijheid van God, die voor ons de hemel betekend.

Rituelen zijn gedenktekens: Rituelen brengen wat ik met mijn verstand weet in mijn hart en in mijn binnenste. Ze herinneren me eraan dat God bij me en in me is. We hebben dit nodig om niet te vergeten wie we eigenlijk zijn:zonen en dochters van God.

Ik wil een aantal rituelen die in het boekje staan beschreven met je delen:

De dag laten eindigen.
Geniet van een mooie zomeravond. Ga op een bankje zitten en kijk naar de natuur. Luister naar het sjirpen van de krekels, naar het zachte ruisen van de wind. Kijk gewoon eens hoe de zon langzaam ondergaat. Let op welke kleuren hij aan de hemel tovert. Geniet van de rust van de avond. Probeer alleen dankbaar te zijn, alles te vergeten wat je bedrukt heeft gemaakt, alles wat je die dag heeft belast, probeer alle zorgen achter je te laten en alleen maar te kijken en te luisteren. Dan zal de schoonheid van de natuur zich ook in jouw hart ingraven. En de rust van de natuur zal je vrede schenken.

Het naar bed gaan
In veel gezinnen is er een bed ritueel voor jonge kinderen. Kinderen hebben welterustenrituelen nodig. Kinderen zijn bang voor de nacht. Het terugkerende ritueel op de avond neemt bij hen de angst voor de duisternis weg. En het welterustenritueel is voor hen de zekerheid dat de ouders er voor hen zijn en tijd voor hen hebben, dat ze van hen houden. Kinderen hebben de zekerheid nodig dat de ouders ’s ochends en ’s avonds bij hen zijn. Ze missen iets als het avondritueel vervalt.

Voor de ouders geld dit ook. Een aantal rituelen voor het naar bed gaan.

  • Kleed je ’s avonds langzaam uit. Het is een overgansritueel. Je gaat ervaren hoe het uittrekken van je kleren een symbool kan worden voor het afleggen van de voorbije dag.
  • Ga bewust op bed liggen. Laat je in Gods goede handen vallen. Geniet ervan om je bed te vlijen.
  • Bij het sluiten van de deur neem even de tijd om een stap naar buiten te doen. Adem in en uit. Het afsluiten van de deur als overgansritueel van het afsluiten van de dag.

 

Twee mooie boeken waar ik mee verder wil gaan. Spel intergreren in mijn gezin en rituelen voor mijzelf. Twee boeken met mooie kansen voor deze tijd.

 

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>