Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

Intergraal kind centrum

Wat als we als onderwijs en opvang écht zouden samenwerken?

Hoeveel verschil zou dat maken voor een kind?

Vandaag gaf ik samen met Tamarinde Brouwers een training voor het Het LOCK over traumasensitief onderwijs aan de pedagogisch medewerkers van IKC de Brink. Aan de andere kant van de muur volgden de leerkrachten hun eigen training. (gegeven door Bart Heeling en Wendela Weel)

En terwijl ik daar stond, drong een inzicht tot me door.

💡 We werken allemaal met dezelfde kinderen, maar hoe goed kennen we eigenlijk elkaars werk?

Wat een mooie groep mensen stond daar voor me. Pedagogisch medewerkers met een groot hart voor het jonge kind, van babygroepen tot BSO. Jarenlange ervaring in het verzorgen van baby’s, peuters en kleuters. En later? Dan komen diezelfde kinderen bij mij in de klas.

Toch merkte ik dat ik mezelf moest afvragen:

👉 Hoe vaak heb ik écht contact met de BSO over mijn leerlingen?

👉 Weet ik hoe zij een kind begeleiden? Hoe zij omgaan met sociaal-emotionele ontwikkeling?

👉 Weten zij waar ik in de klas aan werk en hoe ze dat kunnen ondersteunen?

Tijdens de training hoorde ik een pedagogisch medewerker iets zeggen dat me raakte:

“Soms voelt het alsof ons werk niet wordt gewaardeerd door ouders en andere professionals. Terwijl die eerste 1000 dagen zó belangrijk zijn.”

Ze heeft gelijk. En het zette me aan het denken.

Laten we eerlijk zijn: samenwerken kost tijd. Het is niet altijd makkelijk. Maar stel je eens voor…

✅ Een kleuter loopt de klas binnen en voelt zich direct gezien, omdat de leerkracht precies weet hoe hij of zij de afgelopen vier jaar is begeleid.

✅ Pedagogisch medewerkers en leerkrachten wisselen kennis uit en gebruiken dezelfde sociaal-emotionele aanpak.

✅ We lopen vaker bij elkaar binnen, stellen vragen en leren van elkaars expertise.

Hoeveel verschil zou dat maken voor een kind?

Dus mijn vraag aan jou:

🔹 Hoe ervaar jij de samenwerking tussen onderwijs en opvang?

🔹 Wat kunnen we doen om dichter bij elkaar te komen?

Ik ben benieuwd naar je reactie! 👇

Johann Heinrich Pestalozzi (1746–1827) blijft een fascinerende figuur in de wereld van onderwijs, niet alleen vanwege zijn vernieuwende ideeën, maar ook door de complexe realiteit van zijn leven en ondernemingen. Terwijl hij met zijn “pedagogie van hoofd, hart en handen” een blijvende indruk heeft achtergelaten, was zijn persoonlijke en professionele loopbaan allesbehalve een rechte lijn naar succes.
10-Daagse Cypress Challenge – Voor Mannen die Klaar zijn om Los te Laten Ben jij altijd ‘aan’? Probeer je de boel onder controle te houden, zelfs als het niet meer werkt? Dan is deze challenge voor jou. 10 Dagen | 2 Momenten per Dag | 1 Olie | Grote Impact Ik wil Cypress essentiële olie gaan gebruiken, omdat deze olie je uitnodigt om te ontspannen, los te laten en weer in de stroom van het leven te komen. Dit klinkt voor mij heel goed! Maar werkt het ook? Daarom ga ik het volgende doen… Doe je mee!
In plaats van leerlingen af te rekenen op hun uiteindelijke prestaties, zouden we meer aandacht kunnen geven aan de weg ernaartoe. Wat hebben ze geleerd van de obstakels die ze tegenkwamen? Hebben ze Genoten! Dit vraagt om een andere benadering van beoordeling.