Wat je moet weten over het brein en trauma.

            Al langer ben ik opzoek naar informatie over het brein en trauma. Hoe werkt het brein  nu bij mensen en vanuit waar reageren ze! Ik mag graag opzoek naar filmpjes, goede boeken en informatie van het web. Wil je meer weten over het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein? Wat gebeurd er nu precies? En wat kan ik ermee! Hier een aantal filmpjes en website op een rij die mij erbij geholpen hebben.

.

Trauma en Brein

Korte film met een mooie uitleg van ons brein. Engels gesproken met ondertiteling.

Tedx Talk van John Rigg.

Meneer Rigg heeft veel te maken met militairen. In zijn toespraak herken ik een aantal situaties die wij als Gezinshuisouder ook tegen komen.En ik werd er bij bepaald dat het reptielen brein sneller werkt dan het menselijk brein.

Minuut 13:Gaat het over hoe iemand reageert op een ander. Dat het reptielen brein sneller werkt dan het mensen brein. John Rigg beschrijft een situatie van een echtpaar. Waar de vrouw boos kijkt en de man agressief reageert omdat het reptielen brein sneller reageert dan het mensenbrein en zo alles kan analyseren en kan beoordelen! Hij reageert niet op haar maar op haar boze toon en agressief gezicht! De vrouw gaat hierop in en ze hebben ruzie over niks!

Maar hoe vaak gebeurt dat mij niet bij jezelf. Hoe kijk ik en reageer ik? En reageert het kind dan op mij of op mijn toon en gezicht? 

Minuut 16: Eenn gesprek met een soldaat die alles vergeten was wat hij vertelde omdat het reptielen brein het denken over nam van het mensen brein en zo het hele gesprek was vergeten omdat hij de omgeving had gescand op vijanden!

Dit doet mij denken aan de kinderen die soms met mij praten en daarna alles zijn vergeten wat ik net heb gezegd! En ik het gevoel had in het gesprek dat alles heel erg duidelijk was. Dat ze aanwezig waren en mij hadden gehoord!

Na minuut 20 geeft hij een aantal tools die ze gebruiken voor soldaten om hun stres te verminderen. Ik denk dat hier ook wel mogelijkheden voor kinderen liggen!

 

Nog een aantal website ‘s:

 

http://www.onderwijsvanmorgen.nl/het-volwassen-brein-2-ons-drievoudige-brein/

Boeken

Slapende honden wakker maken.

Slapen honden? Wakker maken! beschrijft hoofdzakelijk de praktijk en is veelvuldig geïllustreerd met casussen. De achterliggende theorie over de gevolgen van traumatisering waaronder een verstoorde hechting en dissociatie wordt in dit boek eenvoudig weergegeven wat het gemakkelijk leesbaar maakt. En dat maakt het bij uitstek geschikt voor een brede doelgroep

 

 

 

Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen;

Leony Coppens heeft een mooi boek geschreven voor het onderwijs. Hoe met trauma om te gaan in de klas. Een boek waar je wat aan hebt als je leerkracht.  Ook staan er een aantal interviews en recensies op haar website met informatie.

 

 

 

 

Er is nog wel een vraag die mij bezig houdt. ” werkt het brein/trauma bij jonge kinderen hetzelfde als bij volwassenen?”. Ik merk dat jongere kinderen nog niet zo goed kunnen reflecteren. Dat ze bepaald gedrag vertonen vanuit hun trauma maar dit niet zelf herkennen en daardoor ook niet reflecteren en dit gedrag kunnen aanpassen! En je dus als opvoeder steeds alert moet zijn op je eigen gedrag en houding. Want anders hebben ze een tricker met alle gevolgen van dien.