Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

Reguleer jezelf, observeer objectief, en zie wat een kind écht nodig heeft.

De kunst van het observeren in de klas

Hoe vaak trekken we als leerkracht te snel conclusies over het gedrag van een leerling? “Hij heeft geen zin.” “Zij is ongeïnteresseerd.” “Hij doet dit expres.” Maar wat als we niet meteen zouden oordelen, maar eerst écht zouden kijken? In deze training duiken we in De kunst van het observeren en leren we hoe we met een frisse blik naar onze leerlingen kunnen kijken.

We gaan aan de slag met technieken uit de kunstwereld: hoe kijk je objectief, zonder interpretatie? Hoe herken je kleine signalen van je eigen opvoeding die groot effect hebben op je gedrag? En hoe kun je deze inzichten inzetten om beter af te stemmen op wat een leerling écht nodig heeft?

Deze training helpt je om scherper, bewuster en met meer begrip te observeren. Door te oefenen met neutrale waarneming, verschillende perspectieven en bewuste reflectie, ontwikkel je een nieuwe manier van kijken naar gedrag in de klas. Zo kun je beter inspelen op de werkelijke behoeften van je leerlingen en meer rust en overzicht ervaren in je les.

klik op de foto voor een opdracht.

Wat zie je echt? Kijk goed naar deze foto. Wat valt je op? Beschrijf zo objectief mogelijk wat je ziet, zonder te bedenken waarom of wat er gebeurt. Hoe zien de gezichten van de kinderen eruit? Wat doen hun handen en lichamen? Welke emoties lijken ze te tonen, puur op basis van hun gezichtsuitdrukking en houding? Wat zie je aan de omgeving? Probeer alleen te benoemen wat je letterlijk waarneemt, zonder interpretaties of invullingen. ?

Kennismakingsworkshop Traumasensitief Onderwijs

Hoe kijk jij naar je leerlingen? En hoe beïnvloeden jouw eigen ervaringen je reactie op hun gedrag?

In deze interactieve workshop ontdek je de basisprincipes van traumasensitief onderwijs. Je leert niet alleen wat trauma is en hoe het zich uit in gedrag, maar ook hoe jouw eigen ervaringen en blik invloed hebben op je manier van lesgeven.

🔹 Hoe kijk ik naar leerlingen? – Wat zie je en wat mis je misschien?
🔹 Jouw eigen ervaringen – Hoe beïnvloeden die je reacties in de klas?
🔹 Wat is trauma? – Begrijp de impact op leren en gedrag.
🔹 Reflectie en praktijk – Direct toepasbare inzichten voor jouw klas.

Duur: 1 dagdeel | Voor wie: Onderwijsprofessionals die de eerste stap willen zetten in traumasensitief werken.

Wil je kennismaken met traumasensitief onderwijs? Schrijf je in en ontdek hoe jij het verschil maakt!

2 daagse training Traumasensitief Onderwijs

Deze tweedaagse training biedt onderwijsprofessionals diepgaande kennis en praktische handvatten om effectief les te geven aan getraumatiseerde kinderen. Door trauma te begrijpen en traumasensitieve strategieën toe te passen, kun je een veilige leeromgeving creëren waarin alle kinderen – ook degenen met ingrijpende ervaringen – zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Wat leer je?

Inzicht in trauma: Wat is trauma en hoe beïnvloedt het het brein, gedrag en leervermogen?
Herkennen van signalen: Hoe zie je de impact van trauma in de klas en wat betekent ‘overlevingsgedrag’?
Zelfregulatie en veerkracht: Hoe help je leerlingen én jezelf om stress te reguleren?
Praktische aanpak: Direct toepasbare strategieën voor meer rust, veiligheid en verbinding in de klas.
Schoolbrede aanpak: Hoe zorg je samen met collega’s voor een traumasensitieve leeromgeving?

Voor wie?

De training is geschikt voor leraren, intern begeleiders, onderwijsassistenten en andere professionals in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Met twee ervaren trainers krijg je niet alleen theorie, maar ook veel interactie, casussen en praktijkvoorbeelden. Samen maken we het verschil!

* Gebaseerd op de training van Leony Coppens en aangevuld met onze eigen ervaringen en ontwikkelde materialen.

 

Jaarprogramma Traumasensitief Onderwijs:

Wil je écht een verschil maken in hoe jullie school omgaat met gedrag, veiligheid en veerkracht? Ons jaarprogramma Traumasensitief Onderwijs biedt een diepgaande en structurele aanpak om trauma en stressresponsen beter te begrijpen én hier effectief op in te spelen. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor scholen die niet alleen losse trainingen willen volgen, maar een duurzame verandering willen realiseren.

Wat biedt het jaarprogramma?

Training Traumasensitief Onderwijs – Praktische kennis en vaardigheden om trauma en overlevingsgedrag te herkennen en hier goed op te reageren.
Objectief observeren – Leer gedrag te analyseren zonder oordeel en ontdek wat een leerling écht nodig heeft.
Gouden, Zilveren en Bronzen Weken – Begeleiding bij groepsvorming en herstelmomenten in de klas, voor een positieve start én doorlopende verbinding.
Een jaar lang toegang tot expertise – Als school sta je er niet alleen voor: een ervaren expert denkt met jullie mee over casuïstiek, implementatie en concrete uitdagingen.
Op maat gemaakt – Optioneel uit te breiden met online trainingen, beeldbegeleiding en coaching om de aanpak in te bedden binnen het schoolbeleid.

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor directies, intern begeleiders en schoolteams die willen investeren in een veilige, ondersteunende leeromgeving waarin zowel leerlingen als leerkrachten tot bloei komen.

Met dit programma zet je een structurele stap richting een schoolklimaat waarin leerlingen zich veilig voelen en leerkrachten handelingsbekwaam zijn.

andre bolks

Heb je vragen over de trainingen je mag mij altijd bellen om te kijken wat ik voor je kan betekenen Telefoon: 06-10453375 of mail info@andrebolks.nl.

Beeldcoaching: Groei in zicht!

Beeldcoaching helpt leerkrachten om bewuster en gerichter te werken aan hun professionele groei. Door middel van video-opnames krijg je inzicht in je didactische kwaliteiten, interactie met leerlingen en hoe je deze kunt versterken. De focus ligt op wat goed gaat en hoe je daarop kunt voortbouwen.

Voor scholen draagt beeldcoaching bij aan een lerende en verbetercultuur. Het helpt teams om samen te reflecteren, effectieve interacties te versterken en traumasensitief onderwijs toe te passen.

Wil jij als leerkracht groeien of beeldcoaching inzetten binnen jouw school? Neem contact op en ontdek de mogelijkheden!