Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

Onderwijszorgarrangementen

Soms doet het denkend brein niet wat er wordt gevraagd op school, maar kunnen kinderen in een andere context prima functioneren en leren aan vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben. 

Experimenteerregeling Onderwijszorgarrangementen

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 80 onderwijs-zorgarrangementen de mogelijkheid bieden deel te nemen aan een experiment, waarbij ze kunnen afwijken van bepaalde wet- en regelgeving. Doel is te onderzoeken of deze ruimte leidt tot meer maatwerk op het vlak van onderwijs en zorg voor leerlingen met een complexe ondersteuningsbehoefte. Je vindt hier actuele informatie over deze experimenteerregeling.

https://www.steunpuntpassendonderwijs-povo.nl/thema/maatwerk-en-ondersteuningsstructuur/experimenteerregeling-onderwijszorgarrangementen/

Wat word ik hier blij van. Ik kreeg een mail van ,landbouw en zorg, in mijn mailbox. Ik hoop dat ze heel veel aanvragen krijgen en dat de de uitkomst positief mag zijn. Al jaren lang zie ik dat het soms ‘even’ of voor langere tijd kinderen in het reguliere onderwijs het niet redden. Dit kan door allerlei verschillende oorzaken zijn maar ze hebben iets anders nodig dan de vier muren waarin ze moeten zitten.  

Ik zie mogelijkheden te over. Boerderijen, garage’s,winkels en ict bedrijven. Plekken waar jongeren al kunnen proeven aan het werk in combinatie met onderwijs. Plekken waar ze tot rust kunnen komen en leren te vertrouwen op hun eigen vaardigheden. Waardoor ze kunnen ‘leren’ en op den duur voor hun eigen onderhoud kunnen zorgen. 

Soms doet het hoofd niet wat er wordt gevraagd op school, maar kunnen ze prima functioneren en leren aan vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben. 

Ik moet denken aan die jongen die door zijn traumatische achtergrond zo gestrest was om naar school te gaan. Binnen een paar uur zat hij weer thuis. Hij had wel één groot verlangen om automonteur te worden. Als hij toen een arrangement had gehad waar hij een plek had waar hem werd geleerd om auto’s te repareren en aan zijn lezen en rekenen was gewerkt. Had hij nu niet in een gesloten jeugzorg zetting gezeten. 

Of dat meisje dat liever meer beweegt dan stil zit. Je alles kan vertellen over planten en dieren maar elke 4 minuten naar de wc loopt om een loopje te hebben. Nu gedraagt ze zich zo dat ze niet meer naar school kan.

Ook zie ik mogelijkheden voor kinderen/jongeren die gevlucht zijn en nog niet de mogelijkheid hebben om 100% het Nederlandsonderwijs te volgen om weer tot rust te komen en veerkrachtig de toekomst in te gaan. 

Daarom doe ik een oproep om dit te steunen en hier vorm aan te geven.

Sensitief reageren begint dus niet bij de ander. Het begint bij jezelf. Bij herkennen wat er in jou gebeurt. Wat je lijf je vertelt. Welke herinnering je stress aanwakkert.
Een opvoeder die ruimte geeft voor die botsing, voor dat zoeken, bouwt gezag op. Een influencer zegt: “Doe dit, dan hoor je erbij.” Een opvoeder zegt: “Ontdek wie jij bent, juist in het verschil.” En dat is precies het verschil tussen uniformiteit en uniciteit. Tussen kuddegedrag en burgerschap.
We leven in een tijd waarin alles meetbaar moet zijn. Waarin afwijkingen direct benoemd (en liefst verholpen) worden. Maar misschien is het tijd om juist ruimte te maken voor wat zich niet laat meten. Voor verhalen. Voor relaties. Voor de pedagogiek.