Hoe om te gaan met eerdere culturen in je gezinshuis. (beschermjassen)

Afgelopen weekend weer een mooi voorbeeld van beschermjassen in ons gezinshuis gezien.  Een van de kinderen wilde graag koken. Wij omarmen dit natuurlijk en vroegen wat ze wilde. Ze wilde graag Roti met Kousenband maken. Eten wat ze bij haar familie eet. Het lijstje met ingrediënten had ze al gemaakt en vrijdag wilde ze alles kopen. Al pratend en zoekend kwamen wij erachter dat het nog best lastig zou worden. Want ik als Hollandse jongen weet niet goed hoe je dit moet maken. Ik stelde haar voor om haar tante te bellen en zij wilde heel graag helpen. Ze is naar haar tante gegaan om daar het eten te maken.En om half 7 stond er een heerlijke maaltijd bij ons op tafel! Ik vind dit weer een mooie manier om de cultuur van deze kinderen in huis te halen. En haar familie te betrekken in de opvoeding van deze kinderen.

Beschermjassen

We hebben ooit een cursus Beschermjassen gevolgd.  Het is een cursus die gaat over diversiteit van culturen in je gezin. Op de website van Beschermjassen staat het volgende:

 ‘Beschermjassen’ is een werkwoord. Je kunt een cliĂ«nt, een werknemer, een coachee of een team beschermjassen. ‘Beschermjassen’ is ook een zelfstandig naamwoord. ‘Beschermjassen’ zijn de tradities, de geuren, het is de familie, het eten, het landschap van vroeger en toen. Kitlyn ontdekte tijdens haar werk als gezinstherapeut dat migranten er baat bij hebben zich te omhullen met het oude vertrouwde van toen, als zij in een moeilijke levensfaseovergang zitten. Niet alleen voor migranten is het waardevol, voor iedereen die zich in een faseovergang bevindt, is het vitaliserend om je te omringen met datgene wat je aan vroeger doet denken. ‘Beschermjassen’ helpen om veiligheid en verbinding te realiseren voor personen en groepen die zich in de liminele ruimte bevinden.

 

In ons Gezinshuis.

Je ontkomt niet aan de cultuurverschillen in je gezinshuis. Het is belangrijk om de verschillen een plek te geven in je huis. Kinderen gaan, vroeg of laat, weer op zoek naar hun achtergronden. Ze nemen de geuren en smaken het gezinshuis in. Maar ook gewoontes uit hun cultuur. Als je in hun cultuur verdiept  kom je er bijvoorbeeld achter dat het heel gewoon is om niet op tijd te komen! Dat afspraken vaak verzet of af gezegd worden. Een afspraak een afspraak is maar voor hoelang! Dat ja toch een andere inhoud en betekenis heeft dan de Hollandse ja! En dat dit niet eens negatief hoeft te zijn maar uit hun oogpunt uit respect voor jou!

In ons gezinshuis hebben we vele culturen al voorbij zien komen. Wij hebben op dit moment nog geen kind in huis gehad met alleen maar als achtergrond de Nederlandse.

In de cursus beschermjassen leer je bewust te kijken naar je eigen cultuur. Wat voor belang hecht je aan je eigen cultuur. Wat zijn je opvattingen gewoonten en gebruiken.  Daarnaast is het goed om je te verdiepen in de cultuur van het kind. Wat voor bagage heeft ze meegekregen van thuis? Hoe is de familie georganiseerd!

En een mooi citaat vond ik op de website van beschermjassen:

Welke opvattingen zijn belangrijk? Als je je eigen en andermans bagage kent weet je waar je geraakt gaat worden in de dialoog. Welke heilige huisjes moet je eventjes parkeren om stress te voorkomen? Dan kun je blijven wisselen van perspectief en blijft de dialoog in beweging. Er zijn altijd verborgen dimensies in de dialoog, waarvan sommigen opgehelderd kunnen worden en anderen blijven bestaan.

 

Herkenbaar;

In de omgang met de kinderen en hun familie is het zo herkenbaar en zichtbaar die verschillen in cultuur. Er zijn een aantal zaken die meteen opvallen. Dat is de geur en het eten van de kinderen.

Geuren.
Wat een verschil zit erin de geuren! Alleen al het gebruik van wierook of andere geurkaarsen. Maar ook de geuren van de kleren. Ik heb ooit een keer gehoord dat wij als Nederlanders zuur ruiken! Dit komt omdat wij zoveel zuivel drinken! Het is dus logisch dat andere mensen anders ruiken! En dat ruik je meteen!

Eten
Ook zitten er grote verschillen in het eten. Hoe eten wij als Nederlander? In de ochtend brood aan tafel. En in de avond warm! De echte Hollandse kost met variaties van macaroni en rijst maaltijden! En tussen door koekjes of fruit!  Bij kinderen die nu in je huis wonen was dit heel anders. Over het algemeen eten ze veel pittiger dan de Hollandse maaltijd! Meer knoflook en kruiden! En de hapjes tussendoor is voor ons al een maaltijd. En dan praat ik niet eens over de kookcultuur.

Valkuilen in het omgaan met andere culturen in je gezinshuis

Als Nederlanders denken we als Nederlanders en reageren we als Nederlanders. Dit geeft problemen als je niet rekening houdt met de culturele verschillen. Soms kan het de relatie met het kind en de ouders moeilijker maken! En helpt het als je begrijpt en rekening houdt met de cultuur waaruit het kind komt. 

  1. Als Nederlanders zijn wij direct en willen we ook graag dat anderen dat zijn. Ja is ja en nee is nee. Dit is toch anders bij sommige culturen waar het niet gewoon is om zomaar iets te zeggen en helemaal niet op een directe manier. Geef dan meerdere opties waar ze uit mogen kiezen. Zo geef je de mogelijkheid om jou in je waarde te laten en toch aan het juiste antwoord te komen.
  2. Verschil ik- cultuur / wij-cultuur. In Nederland zijn we sterk gericht op het individu. In de begeleiding van de kinderen willen we dat het individu het goed heeft. Als kind uit een wij- cultuur zullen ze rekening houden met de familie en dat gaat ten kostte van hunzelf. Dit kan onbegrip geven als het kind een beslissing neemt wat niet ten goede van henzelf is maar wel goed is voor hun familie. Ook al heeft de familie , in het verleden, niet de juiste beslissingen genomen.
  3. Haak aan bij rituelen,foto’s en andere culturele elementen van het herkomstland. Zo kan een gezinshuis een kind omhullen met vertrouwdheid, waardoor ook de kracht kan ontstaan om stappen vooruit te zetten in zijn nieuwe omgeving. Ook overgangssituaties als adolescentie, het huis uitgaan, ouderschap horen in deze categorie. Ze noemt het ‘rites de passage’. (Van de website: www.beschermjassen.nl)
  4. Als oma in de familie de beslissingen neemt is het goed om naar haar mening te vragen! Ook al heeft ze geen gezag of wat dan ook.

 

Als gezinshuisouders moeten we altijd in ons achterhoofd houden dat we de kinderen in ‘geleende tijd’ hebben.  Wij mogen de kinderen opvoeden en in ons huis laten wonen. Maar de verbinding blijft met de familie! We kunnen de culturele achtergronden niet ontkennen en moeten het een plek geven in ons dagelijks gezinsleven.  

 

‘Beschermjassen’ betekent be – scherming bieden door mensen of groepen in te bedden in hun krachtbronnen. Veiligheid en warmte bieden, mensen omhullen in het oude vertrouwde, daarmee bestrijd je uitsluiting en creĂ«er je verbinding. Wie meer wil weten over Kitlyn Tjin A Djie en haar werk kan terecht op www.beschermjassen.nl of haar boek lezen Beschermjassen, trans – culturele hulp aan families (Kitlyn Thin A Djie en Irene Zwaan, Van Gorcum, isbn 978 90

232 43717) 

 

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>