Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

Het geheim van gewoontes.

Afgelopen week was ik in een gezin waar ze de gewoonte hadden om de Voice of Holland op zaterdag te kijken. Ze kropen dan met het hele gezin voor de tv met soep en broodjes en heel veel warme dekens. Een grote glimlach kon ik niet onderdrukken en ik voelde de warmte en gezelligheid. Wat is dat toch met die gewoontes? Waarom zijn ze zo belangrijk?

Definitie van gewoontes
Gewoontes: vaste wijze om dingen te doen. Deze definitie vond ik op het internet. Als je daar dan over nadenkt hebben wij als gezin veel gewoontes. Kleine, zoals aan tafel zitten bij het eten, drinken rond half 4 met een koekje erbij. Zaterdagavond eten voor de tv. Samen wie is de Mol kijken. Of met zijn allen naar de winkel en dan mag iedereen zijn eigen maaltijd uitzoeken. Voorgerecht/drinken/hoofdgerecht en toetje!

Gewoontes : vaste wijze om dingen te doen.

Sommige gewoontes zijn zo gewoon dat ze niet meer het aparte gevoel geven. Dan denk ik aan het avondeten. Of met elkaar wat drinken na schooltijd. Wat maakt het dan zo speciaal moment?

Speciale momenten
Speciale gewoontes doe je niet elke dag.  Het is een gevoel dat jij en je familie iets speciaals doen. Er mag meestal net iets meer of je doet net iets andere dingen. B.v. op de grond zitten of liggen met kussens/dekens en in je pyjama i.p.v netjes op de bank zitten!  Iedereen kijkt ernaar uit. Je maakt plannen. En je bent er mee bezig om het zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Dat geeft verbondenheid en daar wordt je blij van. Ik merk het aan de kinderen. Ze komen dichterbij. Worden knuffelbaar en komen dicht bij je zitten. Ze gaan spontaan helpen of de tafel opruimen.

Daarom is dat ook zo belangrijk die gewoontes.

  • Het geeft verbondenheid
  • Iets om naar uit te kijken
  • Samen gevoel
  • Gezelligheid
  • Iets leuks van je gezin om altijd positief op terug te kijken

En dat wil je jezelf niet onthouden en helemaal je kinderen niet. Gewoontes geven je de mogelijkheid om te laten zien waarom je leeft. Gevoel van liefde en geborgenheid voor ieder van ons.

Het mooie is je kunt altijd een gewoonte beginnen!

Voorbeelden van gewoontes:
– Samen tv kijken in je pyjama
– Pyjama dag
– Je eigen maaltijd samenstellen bij de supermarkt
– Spelletjes met heel veel lekkers op tafel
– Chocolade fondue met koekjes/snoep en fruit
– Met zijn allen naar de Bioscoop
– Laatste dag van elke vakantie uit eten gaan.
– ….

Ik wil ze graag aanvullen wie heeft er een idee?

Photo Credit: Sebastiaan ter Burg Flickr via Compfight cc

Sensitief reageren begint dus niet bij de ander. Het begint bij jezelf. Bij herkennen wat er in jou gebeurt. Wat je lijf je vertelt. Welke herinnering je stress aanwakkert.
Een opvoeder die ruimte geeft voor die botsing, voor dat zoeken, bouwt gezag op. Een influencer zegt: “Doe dit, dan hoor je erbij.” Een opvoeder zegt: “Ontdek wie jij bent, juist in het verschil.” En dat is precies het verschil tussen uniformiteit en uniciteit. Tussen kuddegedrag en burgerschap.
We leven in een tijd waarin alles meetbaar moet zijn. Waarin afwijkingen direct benoemd (en liefst verholpen) worden. Maar misschien is het tijd om juist ruimte te maken voor wat zich niet laat meten. Voor verhalen. Voor relaties. Voor de pedagogiek.