Een coach een paard en ik.

Soms krijg je de gelegenheid om iets nieuws uit te proberen. Zo ook vandaag. Een vriendin is bezig met een cursus waarbij paarden ingezet worden om coachees de gelegenheid geven om ervaringsgericht te leren en te profiteren van de feedback die een paard daarbij kan geven.Ze heeft daarvoor een aantal personen nodig om te oefenen. Toen ik dit hoorde heb ik meteen ja gezegd. Dit lijkt me wel leuk. Wanneer krijg je nu de gelegenheid om dit eens uit te proberen? Ik had er wel vaak van gehoord. En ook één van de kinderen had eens een sessie gehad. Ik wilde het wel eens ondervinden.

Kennismaking

Terwijl ik de oprijlaan oploop komt ze me al tegemoet. Na een korte, maar hartelijke begroeting neemt ze me mee naar de paarden.  In een grote bak staat een wit klein paard.  We lopen de bak in.  Ze geeft mij de opdracht om rustig kennis te maken met het paard en dan de halster om te doen, aan te lijnen en dan richting haar te lopen. “Meteen komt de vraag bij me op: ‘hoe lang mag dit duren?” ze glimlachte en zegt:” zolang jij wilt’.

En daar word ik nu wat onrustig van. Die open vragen zonder einde! Terwijl ik het paard wat aai komt hij in beweging. Hij loopt een aantal passen en gaat met zijn achterwerk richting mij staan. En kijkt de andere kant op. Meteen voel ik een soort van afwijzing! ‘Blijf rustig’zeg ik tegen mijzelf.    ‘hij komt vanzelf wel weer mijn kant op.”. Ik stap iets vooruit zodat ik zijn hoofd kan zien. En ja hoor hij draait zich om en komt weer mijn kant op. Dit herhaalde zich een paar keer. Tot hij rustig bij me bleef staan. Dat is voor mij het teken om de halster om te doen. Als ik het halster vast houdt zeg ik hardop: ”hoe werkt dat eigenlijk?”ik kijk naar het halster en dan naar de coach. Ze lacht wat maar zegt niks. Na een paar keer te hebben geprobeerd hoe het werkt lukt het me en loop ik met het paard richting de coach.

Terug kijkend naar het moment kom ik er achter dat ik graag alles goed geregeld wil hebben! De situatie zo onder controle wil hebben en me niet graag laat verrassen door omgevingsfactoren! Ook in mijn werk wil ik de omstandigheden goed hebben. Want dat vind ik een voorwaarde om mijn werk goed te kunnen doen.

Controle
Daarna krijg ik de opdracht om een rondje met het paard te lopen. Aangelijnd en wel.  Ik pak de lijn hoog bij het halster vast en ga aan de buitenkant staan. Terwijl we door de bak lopen voel ik mij ongemakkelijk tussen het paard en de afrastering.  Ik ben toen gauw aan de andere kant gaan lopen om zo mijn onveilige gevoel kwijt te raken. Ik pakte het touw mooi hoog beet dicht bij het halster en loop zo een rondje.

Bij de reflectie kom ik erachter dat ik graag de controle wil houden. Controle over de plek waar ik loop maar ook controle over het paard. Daarom hou ik ook graag mijn hand dicht bij het halster!

Laten vieren die lijn!
Daarna krijg ik de opdracht om de lijn te laten vieren! Terwijl ik dat doe voel ik me niet fijn. Hoe zou dit gaan. Ik merk dat ik veel minder controle heb over het paard. Dat vind ik niet fijn. Ik moet het paard vertrouwen. Ook terwijl hij achter me blijft lopen. Ik vraag me wel af: ”Wat kan er gebeuren?” Maar het paard komt rustig naast me lopen. En hij volgt mij terwijl ik de lijn helemaal laat vieren. Op een gegeven moment heb ik de lijn los gemaakt en het paard de vrijheid gegeven. En…… hij blijft gewoon staan. Ik loop weer en het paard begint ook te lopen. Toen ik stopte blijft hij staan. Wat bijzonder om te merken dat het paard doet wat ik ook doe zonder dat ik iets met een lijn deed.

Confronterend
Voor mij was het wel een confrontatie om eens bij mijzelf te denken hoe dit nu zit. Ik wil graag in mijn werk niet verrast worden. De controle houden over de situatie. Er alles uit halen en wat ik in de voorbereiding kan doen doe ik. Toch zou ik misschien de controle in sommige gevallen meer kunnen loslaten. De touwtjes kunnen laten vieren of helemaal los laten. Wat zou er dan gebeuren?

Wat heeft het me gebracht?
Deze middag heb ik weer veel geleerd. Wat een oefening met een paard kan doen. Het zet je aan het denken. Terwijl de coach alleen maar verdiepingsvragen en opdrachten geeft. Mijn doelstelling voor deze middag was wat vaag maar ik kwam eruit met een mooie ervaring waar ik mee verder ga.

Voor meer informatie over deze cursus:
http://www.keulseweg.nl/methodiek.html

 

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>