Hoe Essentiële oliën Mijn Weekend Avonturen Ondersteunde.

Ardennen outback

Even helemaal ertussenuit zonder afleiding en een klein stukje back to basic. Onder een tarp slapen, vuur maken met een vuurboog (wat helaas niet gelukt is) en met een vuursteen! Water halen uit de rivier en dat zuiveren. En met 15 kilo bepakking lopen door de bossen en riviertjes oversteken door op bomen te lopen.

Geen sanitaire voorzieningen, tenzij je het gat in de grond een sanitaire voorziening noemt. De nachten waren koud en ’s ochtends werd ik wakker door het geluid van vogels en het zonlicht dat al heel vroeg je uit je slaap wekte. En dan ontdekken dat muisjes je eten tot hun voedsel hadden willen maken.

Ik was in de Belgische Ardennen bij het plaatsje Redu. Een weekend wandelen, maar ook een beetje terug in de tijd. Maar het was superleuk. Om te leren navigeren, een tarp op verschillende manieren op te zetten en eetbare planten te herkennen. En steeds even de jonge blaadjes te proeven. Ik werd er superblij van. Ik wist dat het met een bepaald stofje te maken had en die heb ik even opgezocht: fytonciden.

—-
Phytonciden zijn vluchtige organische stoffen (VOC's) of "etherische oliën" die door bomen worden afgegeven. Deze chemicaliën hebben natuurlijke antimicrobiële en insecticide eigenschappen die de boom beschermen tegen ziektekiemen en parasieten. Een boom stoot deze werkzame stoffen dus uit om een beschermingsveld om zich heen te creëren tegen schadelijke insecten, bacteriën en ziekten. Andere groene planten, zoals groenten, doen dit ook.

Het relatief regelmatig bezoeken van bossen kan een goede gezondheidsbevorderende praktijk zijn, omdat het, door het stressniveau te verlagen en de immuunfunctie te stimuleren, in staat lijkt om de incidentie van stressgerelateerde en levensstijl-geïnduceerde ziekten te verminderen.

—-—

Geweldig toch. En ik ben mijn experiment met essentiële olie verder gegaan. Wat heb je nodig als je een outback route gaat lopen

Op mijn tocht heb ik gebruik gemaakt van verschillende oliën.

1. Citronella roller: Citronella met gefractioneerde kokosolie, dat is een dragerolie. Deze roller hielp mij tegen muggen en andere vliegen. Je rolt de roller over je armen en benen. (Een dragerolie, ook wel basisolie genoemd, is een plantaardige olie die wordt gebruikt om essentiële oliën te verdunnen voordat ze op de huid worden aangebracht. Dit helpt om de essentiële oliën gelijkmatig over een groter huidoppervlak te verspreiden en vermindert het risico op huidirritatie, aangezien essentiële oliën vaak zeer geconcentreerd zijn.)

2. Peppermint Beadlets: Bolletjes met pepermunt erin die je kapot kunt bijten in je mond of heel doorslikt voor je maag. Regelmatig pakte ik een bolletje als ik er even doorheen zat. Even iets meer adem nodig had. Het geeft een oppepper en je voelt/ruikt weer even de pepermunt smaak. Ook is het handig als je last van je maag hebt. Je slikt een bolletje en dat helpt super ondersteunend voor je maag. (Bij mij was mijn maag een dag later veel stabieler.)

3. Deep Blue Rub: Om erge spierpijn te voorkomen gebruikte ik Deep Blue Rub. Na een inspannende activiteit kalmeert en ontspant Deep Blue het lichaam, en koelt en verlicht de spieren. Deze kalmerende, gepatenteerde blend kan eenvoudig direct op de huid worden aangebracht of verdund met doTERRA Gefractioneerde Kokosolie voor de gevoelige huid. klik hier 

Thuis gekomen adviseerde mijn vrouw om nog ZenGest te gebruiken.  Een beetje olie op je buik smeren kan helpen. ZenGest kunje gebruiken als iemand last heeft van de darmen. Of bij misselijkheid of brandend maagzuur. ZenGest is een mix van een aantal essentiële oliën. Gember, pepermunt, karwij en venkel. Allemaal planten en kruiden die goed werken bij maagklachten.

Pepermunt: Pepermuntolie staat bekend om de kalmerende eigenschappen. Het kan daardoor helpen bij het verlichten van de buikpijn. De menthol in pepermuntolie helpt ook bij het ontspannen van de spieren, en het verminderen van spasmen (kramp) in het spijsverteringskanaal.

Ginger (gember): Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Daardoor kan deze olie je helpen bij spijsverteringsproblemen en buikpijn. 

Roman Chamonile (kamille): Van kamille is bekend dat het ontspannend werkt. Daarnaast heeft kamilie een ontstekingsremmende en krampstillende werking. Fijn bij buikpijn dus, maar ook bij winderigheid en krampen. 

Zo gebruik je etherische olie bij buikpijn

  • Meng een paar druppels etherische olie met een draagolie. zoals deze superfijne gefractioneerde kokosolie. Masseer het zachtjes op de buik. Masseer met de klok mee.
  • Voeg een paar druppels toe aan een warm (voeten)bad en ontspan gedurende 20-25 minuten.
  • Breng de olie aan op een warm kompres en leg dit op je buik.
  • Voeg een druppel etherische olie toe aan een kopje warm water of kruidenthee en drink het langzaam op.
  • Wil je of kun je de olie niet smeren of innemen? Gebruik dan een diffuser en verspreid de olie via de lucht. Of doe een druppel in je handen en adem de geur via je neus in. 

Let op!
> Test etherische olie altijd op een klein stukje huid. En verdun etherische olie altijd, anders kan het te heftig aanvoelen.
> Laat kinderen geen etherische olie innemen en verdun de olie extra goed als je smeert.
> Houdt de buikpijn langer aan, of wordt het steeds erger? Neem dan contact op met je huisarts.

Het was een heerlijk weekend met veel nieuwe avonturen en activiteiten die ik nog nooit eerder had gedaan. Ik heb het er goed vanaf gebracht en mijn experiment met de essentiële oliën van doTERRA hebben mij weer ietsjes verder geholpen om het te begrijpen. 

Wil je ook graag voor jezelf uittesten wat Essentiële oliën voor jou kunnen betekenen?
Doe dan mee aan deze online webinar. 1 webinar 2 oliën. 
Woensdag 26 juni 2024 om 20.00. (via zoom)
We sturen je vooraf de twee oliën toe. (alleen verzendkosten betalen)
Met gratis pdf met 10+ manieren om deze olie te gebruiken aan het eind van de webinar.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>