Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

9 activiteiten om met je gezin te doen. Net even buiten de lijntjes.

Het is de week van de opvoeding. En ik heb nog niet helemaal de 100 ideeën bij elkaar. Ik ben nog steeds opzoek naar mooie ideeën. Maar toch weer 9 ideeën om te doen met je gezin.

  • Zet jullie favoriete spel op tafel een kwartier voordat de kinderen anders naar bed gaan. En speel het spel helemaal uit. Natuurlijk met drinken en iets lekkers erbij.
  • Laat de kinderen de hele dag in hun pyjama rond lopen.
  • Leg matrassen in de woonkamer en slaap met je gezin beneden.
  • Kamperen in je eigen bed. Maak een hele mooie tent op je eigen bed en slaap er eens een nachtje in.
  • Maak een overheerlijk ochtend ontbijt klaar.
  • Maak een groot familie kunstwerk voor aan de muur. Dit kan heel goed n.a.v. de vakantie.
  • Komt je kind voor een gesprekje bij jou of wil ze iets vertellen. Leg eens alles weg en neem de tijd voor een leuk gesprek.
  • Vertel aan je kind dat je de hele middag hebt vrij gepland om met hem/haar wat te gaan doen. Slenter door de stad en hij/zij mag bepalen welke winkel je ingaat!
  • Zoek eens met je kind op internet naar een mooi experiment. Haal de spullen en ga experimenteren. b.v. scheerschuim met zand. Het is net sneeuw!

Soms zit het in de kleine dingen. Mijn dochter wil heel graag haar tanden poetsen met pindakaas. Beetje raar maar ach waarom niet? Ze vond het toch niet zo lekker als ze gedacht had.

   
 
Een opvoeder die ruimte geeft voor die botsing, voor dat zoeken, bouwt gezag op. Een influencer zegt: “Doe dit, dan hoor je erbij.” Een opvoeder zegt: “Ontdek wie jij bent, juist in het verschil.” En dat is precies het verschil tussen uniformiteit en uniciteit. Tussen kuddegedrag en burgerschap.
We leven in een tijd waarin alles meetbaar moet zijn. Waarin afwijkingen direct benoemd (en liefst verholpen) worden. Maar misschien is het tijd om juist ruimte te maken voor wat zich niet laat meten. Voor verhalen. Voor relaties. Voor de pedagogiek.
In het onderwijs zitten we soms – ongemerkt – een beetje in het Kronos-scenario. We willen het goed doen. We willen controle. Maar in dat verlangen om te beschermen, te sturen en te plannen, ontnemen we soms leerlingen precies dat wat ze nodig hebben om te groeien: ruimte, eigenaarschap, risico.