Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

8 tips om met je dier ‘buiten de lijntjes’ te gaan.

                                                   Foto komt van caviapret een site met heel veel info over cavia’s

Vandaag is het dierendag. Doe eens wat samen met je dier! Net even iets anders in de week van de opvoeding. En zeker ‘buiten de lijntjes’.  Het is meteen een mooi moment om met je kind over het verzorgen van je dier te praten.  Hoeveel knuffel jij je huisdier. 

 

1. Maak met dozen een tunnel voor je konijn of cavia. Bouw een groot huis!
2. Hond: Stop wat lekkers in een lege petfles en laat de hond het eruit krijgen.
3. Hond: Voorwerp verstoppen. Begin makkelijk maar maak het steeds moeilijker!
Geef natuurlijk een beloning als je hem gevonden hebt.

4. Konijn/cavia: Ga opstap met je konijn/cavia. Er zijn speciale bandjes om ze uit te
laten. Of gebruik een oude kinderwagen!

5. Konijn/cavia: Zet een stuk vloer af met kussens en allerlei ander speelgoed. En zet
je konijn in je eigen gemaakte hok.

6. Samen voor de televisie lekker op je schoot
7. Laat je dier een keer mee eten aan tafel! Eigen bord,mes en vork!
8. Zoals je zelf naar bed gaat doe dit eens met je huisdier! Lees lekker voor. Was en
maak hem mooi! Stop hem in met extra gras enz

Natuurlijk kan dit ook met andere dieren! Zet je vis maar eens op tafel tijdens het eten.Of bij het tv kijken.

Ik hoor graag jullie ideeën!

Wat heb je in huis?
Wat voor spellen zou je aan je konijn of cavia kunnen geven? Kijk in eerste instantie  wat je al in huis hebt, zonder dat je het apart hoeft te kopen. Bijvoorbeeld een toiletrol vullen met hooi en groente of leer ze uit een eierdoos te eten. Hoe leer je dit aan?

Eierdoos openen
Stap 1: leg wat lekkers (bijvoorbeeld een stukje andijvie of peterselie) in een open eierdoos en laat je konijn of cavia hieruit eten.

Stap 2: doe de deksel naar beneden, maar druk deze nog niet vast.

Stap 3: wanneer je konijn of cavia vol vertrouwen zijn neus ertussen steekt en het lekkers durft te plakken, geef je de volgende keer een dichte doos.

Laat die hersens werken
Hersengymnastiek bestaat echter uit veel meer dan alleen voer- of denkspelletjes. Denk hierbij aan trucjes aanleren, balansoefeningen, speuroefeningen, problemen oplossen et cetera. Hoe leuk is het als je konijn of cavia zijn neus en hersens mag gebruiken? Maak je konijn of cavia blij door hem wat te doen te geven.

Jezus zegt niets over de verloochening. Geen sneer, geen “ik zei het toch.” Maar aan land heeft Hij een vuurtje gemaakt, met vis en brood. Een vertrouwde setting. Warmte, eten, rust. Een veilige omgeving. En dan stelt Jezus de vraag. Niet: “Waarom heb je me verraden?” Maar: “Houd je van Mij?” Drie keer. Even vaak als de verloochening. Geen beschuldiging, maar een uitnodiging tot verbinding.
Pedagogisch sensitief werken betekent dat je goed aanvoelt wat een kind nodig heeft en hier begripvol op reageert. Het draait om emotionele afstemming, veiligheid en positieve relaties. Traumasensitief werken gaat een stap verder en houdt rekening met de impact van trauma op gedrag. Je biedt extra voorspelbaarheid, helpt kinderen met stressregulatie en ziet moeilijk gedrag als een stressrespons in plaats van onwil.
Het zit zo diep in mij, dat competitiegevoel! Het willen presteren en het eruit halen wat je geoefend hebt. En vooral met sporten en spel is het voor mij niet meer dan normaal om de spanning van presteren te voelen. Toch gaat er iets bovenuit... Iets wat niet te vatten is in competitie en winnen. Het samen lopen en daarvan genieten. 💛