Gastblog: Geuren en Muziek

Pas hoorde ik een professor vertellen over de verbindingen in onze hersenen en dat muziek hier een positief effect op heeft. Hoe meer verbindingen hoe gezonder je bent. Hoe beter in staat om je te handhaven in verschillende situaties.

Nu ben ikzelf al een poosje bezig met geuren, en ik denk dat dit ook een positief effect heeft op de verbindingen in je hersenen. Onlangs een diffuser gekocht, waarin ik verschillende geurolien doe en dit zet ik dan een uurtje aan. Ik vind het belangrijk dat de geur subtiel is, niet te zwaar. Je mag de geur ruiken, maar het moet niet zo zijn dat je het alleen maar ruikt. Ik verwacht dat dit invloed heeft op de sfeer in huis. Meteen maar even gegoogled en wat blijkt; Geur gaat direct naar de hersenen en geeft een emotie. Je kan niet ‘niet ruiken’.

Geur gaat direct naar de hersenen en geeft een emotie. Je kan niet ‘niet ruiken’.

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je een bepaalde geur ruikt en dat je dan teruggaat in de tijd. Ik heb het zelf met de geur van petroleum. Als ik dat ruik ben ik terug in het huis van mijn opa en oma. Zij hadden een petroleumstel in de schuur staan, die grensde aan de keuken. Waarschijnlijk zetten zij hem wat verder van de huiskamer omdat zij het vonden stinken. Ik heb nu goede herinneringen aan deze geur. Maar toen ik vorig jaar in het Zuiderzeemuseum was, waar ook veel petroleumstellen waren, zei een wat oudere vrouw dat ze de geur niet kon verdragen.

Zo is geur heel persoonlijk. Ik ben altijd wel bezig geweest met geuren, vroeger had ik wierookstokjes op mijn kamer, maar die geuren vond ik vaak te zwaar of het bleef te lang hangen. Toen ik mijn man leerde kennen, ben ik er helemaal mee gestopt, hij vond het ronduit stinken.

Ik geloof dat je de atmosfeer in een ruimte kan veranderen door achtergrondmuziek of geuren. En daar ben ik dus een poosje mee bezig. Tegenwoordig heb ik wat olien van Doterra, Natuurlijke olien.

Als christen interesseert het mij, misschien wel extra, omdat God in de bijbel ook veel olien gebruikte. Om een koning te zalven bijvoorbeeld. Blijkbaar is het gebruik van olien meer dan symboliek.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor muziek. Je muzieksmaak is ook heel persoonlijk. Van de ene muziek wordt je blij, de andere verdrietig of melancholisch.

Sommige muziek zet je op als je hard aan het werk wilt gaan en andere muziek luister je als je je wilt ontspannen.

In ons huis staat niet de hele dag muziek op. Ik kies bewust momenten om muziek te luisteren. En dat in combinatie met geur brengt een hele fijne atmosfeer.

Geinteresseerd in de DOterra Olien? Mail me even en Inez neemt contact met je op. e-mail: gezinshuisvader@outlook.com

Inez Bolks

 

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>