Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

vuurtje

Hoe herstel je een beschadigde relatie? Een les van Jezus en Petrus.

Vele verhalen inspireren mij in hoe ik in het leven sta. Dat betekent niet dat het me altijd lukt om ernaar te handelen, maar ze zetten me wél aan het denken. Zo ook het verhaal van Jezus en Petrus.

Ken je het verhaal van Petrus? Hij verloochende Jezus drie keer. De haan kraaide, en Petrus besefte wat hij had gedaan. Pijn. Schaamte. Hij wilde Jezus niet loslaten, maar hoe herstel je iets dat zo gebroken lijkt? (Johannes 21)

Jezus en Petrus hebben hier – voor zover we weten – nooit eerder direct over gesproken. Geen verwijten, geen schuldgevoelens die worden opgerakeld. Maar er miste nog iets. Een moment van herstel.

Dat moment komt aan het meer van Tiberias. Petrus en de andere discipelen zijn terug bij hun oude beroep: visser. Een nacht lang zonder vangst. Dan verschijnt Jezus en roept hen toe dat ze de netten aan de rechter kant moeten uit gooien. Ze luisteren, gooien het net aan de andere kant van de boot, en dan… een wonderbare vangst. Dan pas dringt het tot Petrus door: het is Jezus! Zonder aarzeling springt hij in het water en haast zich naar Hem toe.

Jezus zegt niets over de verloochening. Geen sneer, geen “ik zei het toch.” Maar aan land heeft Hij een vuurtje gemaakt, met vis en brood. Een vertrouwde setting. Warmte, eten, rust. Een veilige omgeving.

En dan stelt Jezus de vraag. Niet: “Waarom heb je me verraden?” Maar: “Houd je van Mij?” Drie keer. Even vaak als de verloochening. Geen beschuldiging, maar een uitnodiging tot verbinding.

Wat kunnen wij hieruit leren?

Zoek de ander op in zijn of haar veilige omgeving.
Jezus wacht niet tot Petrus naar Hem komt, Hij gaat naar Petrus toe. Hoe vaak laten we mensen in hun schuld en schaamte zitten, terwijl wij de eerste stap kunnen zetten?

Creëer een veilige setting voor moeilijke gesprekken.
Een vuur. Eten. Niet direct oogcontact. Hoeveel makkelijker praten mensen in de auto, tijdens een wandeling of een andere activiteit? Een veilige context opent de deur naar echte verbinding.

Kies liefde boven schuld.
Jezus had gelijk. Hij wist dat Petrus Hem zou verloochenen. Maar Hij drukt Petrus dat niet nog eens onder de neus. In plaats daarvan vraagt Hij: “Houd je van Mij?” – een vraag die uitnodigt tot herstel, in plaats van afwijzing.

💡 Als leerkracht, als coach, als leidinggevende, als mens… hoe ga jij om met fouten en falen? Kies je voor verwijten of voor verbinding? Voor afwijzing of voor herstel?

Durf jij de eerste stap te zetten?

#Leiderschap #Verbinding #Veiligheid #JezusEnPetrus #Menselijkheid #LiefdeBovenSchuld

En terwijl ik daar stond, drong een inzicht tot me door. 💡 We werken allemaal met dezelfde kinderen, maar hoe goed kennen we eigenlijk elkaars werk? Wat een mooie groep mensen stond daar voor me. Pedagogisch medewerkers met een groot hart voor het jonge kind, van babygroepen tot BSO. Jarenlange ervaring in het verzorgen van baby’s, peuters en kleuters. En later? Dan komen diezelfde kinderen bij mij in de klas.
Jezus zegt niets over de verloochening. Geen sneer, geen “ik zei het toch.” Maar aan land heeft Hij een vuurtje gemaakt, met vis en brood. Een vertrouwde setting. Warmte, eten, rust. Een veilige omgeving. En dan stelt Jezus de vraag. Niet: “Waarom heb je me verraden?” Maar: “Houd je van Mij?” Drie keer. Even vaak als de verloochening. Geen beschuldiging, maar een uitnodiging tot verbinding.
Pedagogisch sensitief werken betekent dat je goed aanvoelt wat een kind nodig heeft en hier begripvol op reageert. Het draait om emotionele afstemming, veiligheid en positieve relaties. Traumasensitief werken gaat een stap verder en houdt rekening met de impact van trauma op gedrag. Je biedt extra voorspelbaarheid, helpt kinderen met stressregulatie en ziet moeilijk gedrag als een stressrespons in plaats van onwil.