Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

Ouders Betrekken bij de School.

Als leerkracht is het cruciaal om de omgeving van het kind te kennen en ouders actief bij de school te betrekken. Sommige ouders stappen niet vanzelf op de school af, dus is het nodig om andere wegen te vinden om hen te bereiken (onderzoek: ouders over scholen).

Betere samenwerking tussen ouders en school leidt tot een aanzienlijke verbetering in het gedrag van kinderen. Het versterkt bijvoorbeeld hun zelfregulatievaardigheden, sociaal-emotionele ontwikkeling en aanpassingsvermogen. Bovendien vertonen kinderen minder agressief gedrag (Bron: NJI over ouders en voor- en vroegschoolse educatie).

Op de site van Diversiteitspraktijk België wordt benadrukt:

Wacht niet tot de ouders je aanspreken, maar neem zelf initiatief.”

Zij stimuleren ook activiteiten om anderstalige ouders binnen de school te krijgen en moedigen aan om de schoolomgeving te verkennen:

• Stel voor om op huisbezoek te komen voor het oudercontact.

• Voorzie een openklasmoment voor ouders en kinderen samen.

• Hang de poster ‘Blij je te zien’ aan de schoolpoort, in de gang of op de klasdeur. Laat ouders weten dat ze welkom zijn, of maak met een welkomstkaartje duidelijk wanneer je tijd hebt voor een gesprek en hoe bereikbaar je bent.

Het betrekken van ouders bij de school heeft als voordeel dat je elkaar leert kennen, wat vertrouwen opbouwt. Ook voor andere leerlingen is het makkelijker om ergens te spelen als ze zien dat hun ouders goed kunnen opschieten met anderen. “Want als jij goed met ze op kan schieten, durven zij ook meer.”

De eerste weken van het schooljaar zijn een uitstekende gelegenheid om ouders naar de school te halen door activiteiten te plannen waarbij hun aanwezigheid nodig is, zoals weekopeningen of sluitingen, spelletjes met de leerlingen, je als gezin voorstellen aan de klas, of een rondje door de wijk lopen om de woonomgeving te verkennen. Foto’s van de gezinnen en huizen kunnen hierbij helpen. Huisbezoeken afleggen en ouders spreken is ook een optie.

Zelfs als taal een barrière is, kan een bezoek waardevol zijn. Je leert de omgeving kennen waarin je leerlingen leven. Ga in de pauze eens spelen op de pleintjes waar de kinderen na schooltijd spelen. Leer hun buurt kennen.

https://lirias.kuleuven.be/retrieve/452231

https://www.nji.nl/voor-en-vroegschoolse-educatie-vve/samenwerken-met-ouders#:~:text=Ook%20leidt%20betere%20samenwerking%20tussen,minder%20agressief%20gedrag%20te%20vertonen.

https://www.diversiteitspraktijk.be/artikels/hoe-betrek-ik-anderstalige-ouders-op-school

Dit weekend maakte ik de Venntrilogie-wandeltocht door de Ardennen, een route van het drielandenpunt in Kelmis naar Bütgenbach. Tijdens de tocht veranderden de gesprekken van energiek naar stil, terwijl de fysieke pijn steeds meer voelbaar werd. Toch bleef ik doorzetten, wetende dat weerstand nodig is voor groei
En terwijl ik daar stond, drong een inzicht tot me door. 💡 We werken allemaal met dezelfde kinderen, maar hoe goed kennen we eigenlijk elkaars werk? Wat een mooie groep mensen stond daar voor me. Pedagogisch medewerkers met een groot hart voor het jonge kind, van babygroepen tot BSO. Jarenlange ervaring in het verzorgen van baby’s, peuters en kleuters. En later? Dan komen diezelfde kinderen bij mij in de klas.
Jezus zegt niets over de verloochening. Geen sneer, geen “ik zei het toch.” Maar aan land heeft Hij een vuurtje gemaakt, met vis en brood. Een vertrouwde setting. Warmte, eten, rust. Een veilige omgeving. En dan stelt Jezus de vraag. Niet: “Waarom heb je me verraden?” Maar: “Houd je van Mij?” Drie keer. Even vaak als de verloochening. Geen beschuldiging, maar een uitnodiging tot verbinding.