Pictogrammen in het Gezinshuis

picotgrammenVandaag een leuke introductie gehad over het gebruik van Pictogrammen in het gezinshuis door een Gezinshuisouder. Ze gebruiken de pictogrammen  van Visitaal.  Op hun website vertellen ze het volgende over wat ze zijn: “Visitaal-pictogrammen zijn speciaal ontwikkeld voor de communicatie met en tussen mensen met een verstandelijke of communicatieve beperking. Het zijn vierkante afbeeldingen van een witte figuur tegen een zwarte achtergrond. Boven de afbeelding staat in witte letters een woord.” 

Een van de gezinshuisouders waar wij veel contact mee hebben is helemaal enthousiast over het gebruik van Pictogrammen.  Soms zie je een kind in je huis worstelen met tijd en de dingen die ze mag en moet doen. Hoe kun je nu zo’n kind helpen om iets meer structuur in hun leven te krijgen. Waar kun je ze helpen om hun hoofd een beetje meer leeg te krijgen en ruimte te bieden voor andere dingen! Pictogrammen helpt een kind om overzicht te krijgen en te houden over hun dag en weekplanning.

In het onderwijs is het gebruik van een dagplanning en weekplanning met pictogrammen al heel lang ingeburgerd. Ook gezinshuisouders maken hier graag gebruik van. Opvoeden is opzoek gaan naar rust,ruimte en regelmaat. Vaste patronen en gedrag wat voorspelbaar is voor het kind. Voor gezinshuis kinderen die in een wereld leven waar ze veel chaos ervaren kan dit een hulpmiddel zijn.

pictogrammen 1

Uit de presentatie van vanmorgen komt goed naar voren dat je per kind moet kijken wat hij/zij nodig heeft. Je pictogrammen daarop moet aanpassen. Je kunt veel verschillende situaties bedenken om je pictogrammen in te zetten! Dit gezinshuis heeft er voor gekozen om een dagplanning te maken. Ze beginnen bij het opstaan tot ze weer naar bed gaat. Ze hebben de tijden erbij gezet. Ze kan een oranje button verplaatsen om het moment waar ze is aan te geven. Ook heeft ze een maandkalender op het planbord staan. Zo ziet ze wie ze mag bellen en wat er gebeurt in deze maand. Dit kind kan klok kijken en dus haar eigen tijden bij houden.  Maar voor een jonger kind zou je alleen het moment van aankleden kunnen pakken. Als je als doel hebt om het aankleden aan te leren dan pak je die  pictogrammen die bij het aankleden horen en kun je het heel gestructureerd aan het kind laten zien wat hij/zij het eerst moet aantrekken. Later kan het kind dit dan zelfstandig aankleden met behulp van de pictogrammen.

Ook hadden ze een kies bord gemaakt. Wat hebben we vaak te maken met kinderen die geen keuze kunnen maken wat ze mogen/kunnen doen. Ze zitten dan wat aan tafel en weten niks te doen. Of als ze iets doen dan zijn ze binnen 5 minuten klaar. Hier hadden ze een kies bord voor gemaakt. Allerlei activiteiten die een kind kan doen. Komen ze uit school kiezen ze die activiteit wat ze willen doen. Daar zetten ze dan een button bij.  Het voordeel is dat het kind ziet wat ze eventueel kan doen.

Voor mijzelf zie ik nog wel wat meer mogelijkheden. Je kunt als gezinshuisouders meer de regie nemen over het spel. Je kunt een kies bord maken voor binnen speel activiteiten maar ook een bord voor buitenactiviteiten! Hier ook weer veel mogelijkheden om per kind te kijken wat goed voor hem/haar is.  Sturen in spelletjes of activiteiten! Ruimte om creatief je kind te helpen!

Het grote voordeel van de picitogrammen van Visitaal is dat je keuze hebt uit 1400 pictogrammen. Dus keuze genoeg.

Ik ben benieuwd naar de verhalen over pictogrammen in andere gezinshuizen of in je eigen huis.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>