Liefde in de opvoeding 3 tips

harten

Het is voor iedereen logisch dat je liefde geeft aan je kind. In de opvoeding probeer je zo goed mogelijk te laten merken dat je van je kind houdt. Hoe doe je dit en trouwens, wat is liefde? Hoe laat je dit zien? Een mooi onderwerp waar veel over te vertellen valt. Ik mag er over mee praten in het opvoedprogramma van Family 7.

Liefde is een gevoel, maar ook een keuze. Je krijgt iemand lief en dat kan opeens gebeuren. Dat gevoel herken je misschien wel. De verliefdheid van de man of vrouw van je dromen. Maar na een bepaalde tijd en intensiteit van het met elkaar je leven delen gaat het gevoel van ‘verliefdheid’ over. Er komt iets anders voor in de plaats. Liefde. Deze liefde gaat veel dieper dan de ‘verliefdheid’. Je gaat die ander waarderen om wie hij is. Met al zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Je laat hem niet meer vallen om kleine negatieve gebeurtenissen die je tegenkomt. Liefde kan ‘voor altijd’ duren.

Liefde is er ook in de relatie ouder-kind.
Als je kind geboren wordt dan is het daar. Je hart kan overlopen van een gevoel van ‘liefde’. Het kleine kindje dat in je armen ligt. Uren kun je ernaar kijken en vasthouden. Ruiken en knuffelen het gaat allemaal vanzelf. Als hij  slaapt kan je jezelf niet tegen houden om even te kijken met een vertederde blik.

De weken gaan voorbij en dan kan het gedrag van je kind zo tegenvallen! Je slaapt slecht van al het verzorgen. Als ze nog groter groeien komt het moment dat ze je in hun gedrag tegenvallen. Kleine irritaties of gebeurtenissen die je nooit van je eigen kind had verwacht. Je blijft aan het corrigeren en je wordt moe van het opvoeden. Op die momenten is het belangrijk om twee dingen uit elkaar te halen.

  • Het kind
  • Het gedrag

Je kind dat blijft geliefd wat er ook gebeurd. Je liefde voor je kind blijft ergens diep van binnen zitten. Het mag er zijn. Het is waardevol en belangrijk. Het gedrag wat het kind laat zien is niet altijd goed en daar mag je wat van zeggen. Het gedrag wat het kind laat zien daar houd je niet van en irriteert je soms mateloos. Het leuke is dat je het gedrag ook steeds kan bijsturen met een beloningssysteem, bijvoorbeeld. Soms is het gedrag zo irritant dat je bijna niet meer van het kind kunt houden. Het gedrag beĂ¯nvloedt je relatie met het kind. Dan ga je wel eens te ver en veroordeel je het kind om wie hij is, en niet om zijn gedrag.

Hoe weet een kind dat het geliefd is? 3 tips
Ik heb veel geleerd uit een boek: De kunst van ouderliefde. Dr. Ross Campbell
1. Oogcontact
2. Lichamelijke aanraking
3. Gerichte aandacht

Oogcontact
Positief oogcontact met je kind. Een knipoog of gewoon even in de ogen kijken. Je blikken laten kruizen en even die blik vasthouden. Dat kan heel kort zijn. Heel vaak geven wij ons kind alleen maar negatief oogcontact, een frons of een boze blik. Positief en niet veroordelend oogcontact is zo belangrijk.

Lichamelijke aanraking
De duidelijkste manier om je kind liefde te tonen is lichamelijke aanraking. Even een hand op je schouder of een arm om je heen. Een por tussen hun ribben of  even hun schouder vast pakken. Ga lekker stoeien met je kind of laat ze heerlijk tegen je aan zitten. Soms een aai over de bol. Of even een aanraking aan zijn arm. Wees creatief.

Gerichte aandacht
Samen wat doen. Tijd maken om iets alleen met je kind te doen.  Het kind de volle, onverdeelde aandacht geven. Zodat het niet hoeft te twijfelen of er van hem wordt gehouden. Hij voelt zich waardevol in de gerichte aandacht die hij krijgt. Dat hij mag ervaren dat hij de moeite waard is. Het kost je wat, in ieder geval creativiteit, om tijd vrij te maken voor je kind.

De winst
Je merkt aan je kinderen dat ze deze drie dingen nodig hebben. Ze groeien emotioneel en durven ook meer in contact te gaan met anderen. Ze weten dat ze op je terug kunnen vallen en er een plek is waar ze zich weer op kunnen laden. Geniet van een gezellig moment met je kind. Of dit nu even oogcontact is en een glimlach of een stoeipartij.

Helaas  zijn er ook kinderen die niet die liefde kunnen ontvangen of verdragen die je graag zou willen geven. Maar hier wil ik nog wel eens wat over vertellen.

lees ook mijn blog over:

 

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>