Iedereen is van nature creatief!

 

hout,creatief,timmeren

‘Kinderen zijn van nature creatief. Ze worden geboren met het vermogen om te vragen, te dromen, zich te verwonderen. Natuurlijk is het ene kind creatiever dan het andere maar ieder kind heeft het in zich om creatief ergens mee bezig te zijn.’

Ik mag graag rondneuzen in de kringloopwinkel op de boekenafdeling.  Hier kwam ik het boek tegen ‘Het creatieve kind’ van Larry&Marge Belliston.  Een boek wat ik niet kon laten liggen.

Het boek gaat over hoe je de creatieve talenten van je kind kunt ontwikkelen. Dit spreekt mij als gezinshuisouder aan, omdat ik altijd op zoek ben hoe ik onze kinderen kan stimuleren om creatief bezig te zijn. ‘Out of de box’ denken en lekker met allerlei materialen/rommel of digitale middelen aan de gang te gaan.

De meeste kinderen in ons huis hebben op één of andere manier een achterstand of zijn niet heel erg geactiveerd in creatief denken en creëren. In spel, zie mijn artikel over lego, maar ook in het zelf bedenken van activiteiten. Wel krijgen ze het bijna altijd voor elkaar om alle speelgoed kapot te maken! Ook spullen die andere kinderen niet kapot krijgen! Ook zijn ze creatief in bedenken van redenen waarom ze iets gedaan hebben. Maar goed daar gaat dit boek niet over.

Hoe het kind toch helpen om creatief te blijven denken.
Accepteer het creatieve gedrag zelfs al geeft het een troep! Maak lol met de kinderen door de dingen eens anders te doen dan anders. Het vermogen om te spelen is een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van creativiteit. Logica is belangrijk en essentieel in onze samenleving maar de andere helft is de creatieve kant, en die is even belangrijk. Een ouder kan een vruchtbare bodem creëren voor creativiteit. Maar kan het niet afdwingen. Als het kind zich vrij voelt om te mislukken en om te slagen, zal hij eerder geneigd zijn om creatief aan de slag te gaan.

Abstracte kwaliteiten
Hoe meer het kind abstracte kwaliteiten van dingen kan herkennen, hoe beter hij zal zijn in het vinden van creatieve oplossingen. Dat is omdat het leggen van logische of creatieve verbanden makkelijker is op abstract niveau dan op niveau van de werkelijkheid.  Terwijl een kind leert om abstract te denken, leert hij steeds beter hoe hij creatief kan zijn.  Voorbeeld: Een schrijver gebruikt abstracte symbolen voor het maken van een verhaal. Een componist gebruikt die ook voor het schrijven van een muziekstuk. Een schilder begint met het gebruik van kleuren die samen een schilderij voorstellen die anders is dan alle andere.

Te veel vrijheid kan tot chaos leiden.
Het is beter om beperkte vrijheid bij uw kind toe te staan. Iedereen functioneert beter binnen bepaalde grenzen. Het stellen van grenzen vergroot namelijk de creativiteit. 

Voorbeeld: Als je aan een kind zegt:”Ga lekker buiten wat bouwen?”. Dan weten ze het meestal niet wat ze willen. Maar als je zegt:”Ik heb buiten hout liggen en spijkers. Zou je daar een hut van kunnen bouwen?” Dan is hij meteen enthousiast en gaat hij aan de slag. 

Hoe het kind te stimuleren?
Soms is een opdracht ook te open voor een kind, waardoor hij niet weet wat hij ermee aan moet. Maar stel je nou voor dat een kind zich verveelt en je zegt:”ga maar tekenen’. Maar hij weet niet wat hij moet tekenen dan verveelt hij zich zo weer. Maar vraag je hem om met de potloden tien verschillende dingen te tekenen. Dan gaat hij om zich heen kijken en begint: een huis,tafel,stoel,enz  En voordat je het weet gaat hij creatiever te werk dan dat de opdracht was.
Maar je kunt ook eerst op Pinterest of een andere site kijken om ideeën op te doen.

Zorg voor materialen!
Rommeltjes bevorderen creativiteit. Hoe meer materialen een kind heeft om mee te werken, hoe creatiever hij kan zijn. Rommel is een geweldige bron van materiaal. Wij merken dat onze kinderen heel enthousiast worden van de volgende spullen: ijzerdraad,stokjes,plakband,schrijfwaren,wasknijpers,paperclips,touw,lijm,papier,knopen,karton,ijslolliesstokjes,hout en rietjes.

Zoek een plek waar je dit soort materialen kunt bewaren. Een plek waar de kinderen bij kunnen en ook gebruik van mogen maken. Natuurlijk moet je regels afspreken met je kinderen want ze moeten goed weten wat wel en niet mag. Ook is het goed dat de kinderen weten wat voor gereedschap ze mogen gebruiken. En als je je eigen gereedschap niet wilt laten gebruiken kun je bij heel veel winkels goedkoop gereedschap kopen. En als er dan iets kapot gaat is dat niet zo erg want waar kinderen spelen gaat er iets kapot.

Tip: Zorg bij het thee drinken dat je tafel vol ligt met allerlei materialen. Zelf ben je al begonnen om iets te gaan maken. B.v. een huis. Je zal zien dat de kinderen aansluiten en ook beginnen met het knutselen van een huis. Zelfs de pubers vinden dit nog geweldig.

Uitspraak: Nieuwe producten zijn meestal het product van een creatief brein. Hij voegt twee of drie verschillende producten samen tot één. B.v. elektrische tandenborstel: tandenborstel en elektrische aandrijvingen. (persoon onbekend)

 

Lees ook:  http://www.gezinshuisvader.nl/liliane-limpens-poppenhuis-voorzet-muur/

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>