Diep inademen is een alledaagse handeling waar we zelden bij stilstaan. Maar wist je dat deze eenvoudige handeling een diepgaand effect heeft op ons gevoel, ons brein en hoe we met stress omgaan?
Diep inademen activeert het sympathische zenuwstelsel, bekend van de vecht- of vluchtreactie. Het maakt ons alert en klaar voor actie. Aan de andere kant kalmeert langer uitademen het parasympathische zenuwstelsel, waardoor ons lichaam zich veiliger voelt en ontspant.
Onze ademhaling is direct verbonden met ons brein en onze stressreactie. Het is een constante dans tussen het versnellen en vertragen van onze hartslag.
Wanneer ons autonome zenuwstelsel in balans is, hebben we meer controle over onze stressreacties en kunnen we bewust kiezen hoe we willen reageren.
Het veranderen van je ademhaling kan een grote impact hebben op je gemoedstoestand, en helpen bij het verminderen van boosheid, depressie en angst.
Door bewust met je ademhaling om te gaan, kun je een gevoel van veiligheid in je eigen lichaam herstellen, vooral na periodes van stress.
Luisteren naar je lichaam met nieuwsgierigheid in plaats van angst kan een verschuiving teweegbrengen in hoe je je voelt, en je een gevoel van controle en zelfvertrouwen geven.
Door bewust met je ademhaling om te gaan, kun je leren om beter om te gaan met stressvolle situaties en een gevoel van rust en welzijn bevorderen.
Tips voor leerkrachten in de klas:
– Bewustwording: Je kunt beginnen met het bewust worden van je ademhaling tijdens de les. Ben je oppervlakkig aan het ademen door stress of ben je rustig en diep aan het ademen? Bewustwording is de eerste stap naar verandering.
– Ademhalingsoefeningen: Doe regelmatig ademhalingsoefeningen, zowel voor als tijdens de les. Dit kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen.
– Leer leeringen deze ademhalingstechnieken ook zodat het heel gewoon wordt!
Je ademhaling voor de klas.
Door André Bolks