Opruim irritaties en 5 tips wat mij geholpen heeft.

kinderkamer,opruimen

Iets wat steeds terugkomt in ons gezinshuis is opruimen,schoonmaken en de was. Het is een bron die nooit opdroogt en waar je heel erg druk mee kunt zijn. Vele ruzies en opmerkingen worden er per week gemaakt over het opruimen. “Horen je schoenen hier? Van wie zijn deze boeken? Kleren in de was graag! Niet met modderschoenen door het huis lopen? “ en ga zo maar door. Ik denk dat het herkenbaar is en dat we er ook niet onderuit kunnen. Voor mij was het heel erg duidelijk dat ik zelf hier iets mee moet om het beste er van te maken. Want als je niet oppast gaat je enige communicatie met je kinderen nog over het alles wat ze nog moeten doen.

Het schoonhouden van je huis is noodzakelijk. Stofzuigen doe je bijna dagelijks. Een doekje over de kasten bijna wekelijks. En ga zo maar door. Maar hoe leer je je kinderen opruimen?

Ik merk dat ik te veel bezig ben met het schoonhouden van het huis en ook te veel bezig ben om de kinderen erop te wijzen dat ze het ’fout’ doen. En voor je het weet is dat de grootste interactie moment met je kind! Het gaat alleen nog maar over opruimen en hoe ik het wil? En dat wil ik beslist niet. Maar ik ben me er van bewust dat er dan iets bij mij moet gebeuren om het te veranderen! En dat ik daar de kinderen dan in mee kan nemen!

EĂ©n ding is zeker: De meeste kinderen hebben een andere kijk op schoonmaken dan volwassenen.

Maar met afspraken kom je een heel eind.

5 tips om je te helpen.

Tip 1. Pas je eigen gedachten en verwachtingen aan en heb de flexibiliteit dat je kinderen het anders doen dan jezelf.

Tip 2. Maak voor jezelf de afweging wat je acceptabel vindt en wat niet. B.v. Schoenen opruimen! Mogen ze wel in de gang liggen maar niet in de kamer? Of heb je een speciale plek om je schoenen neer te leggen?

Tip 3. Bedenk samen met je kinderen oplossingen over de grootste irritaties.
Heel vaak hebben kinderen wel een idee hoe ze het aangenamer voor hen en jou kunnen maken. Samen erover praten en oplossingen bedenken helpt iedereen.

Tip 4. Zoek op internet naar praktische oplossingen. Voor de schoenen! Koop een Ikea bak voor ieder kind. Hier kunnen ze dan de schoenen in doen. Heb je ruimte voor een kast erbij is het ook nog netjes opgeborgen! (pinterest,Welke.nl)

Tip 5. Laat kinderen soms de gevolgen van het niet opruimen ervaren. Als toch de schoenen overal blijven rondslingeren stop ze eens in een vuilniszak en bewaar ze ergens. Het kind gaat ze vast een keer missen en dan ervaren ze dat het handiger is om de schoenen op Ă©Ă©n plek neer te zetten. En als het kind helemaal in paniek is omdat ze te laat op school komt kun je haar de tip geven om bij de gevonden voorwerpen te kijken in de kelder!

Nog even over het opruimen van de kamers van de kinderen. Dit kan echt een drama zijn. Wat een bende en rommel kunnen kinderen maken. Dan is het handig om met het kind een keer de kamer op te ruimen. Je hebt dan een start moment om het samen weer op te pakken. Bij jongere kinderen is het handig om dit met elkaar te doen. Samen opruimen vinden ze bij ons gezellig en daar is ook nog de motivatie voor te vinden. Bij oudere kinderen is het soms handig om het samen op te ruimen. En een afstreep blad te maken wat en hoe het opgeruimd moet worden. Een vast moment en regelmaat helpt hierbij. En daarna een beloning voor het harde werken!

Download opruimplan: 

banner picto                                                                          gezelschapspel met tekst

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>