Bouwen met constructiemateriaal (2).

Als een kind niet tot spelen komt is dat lastig. Wat laat je een kind dan doen? Een computerspel dat willen ze wel, maar hoe krijg je ze tot fantasie spel? Als je dat wilt bereiken moet je het eerst voordoen. Samen iets bouwen van lego of andere materialenThee drinken en taartjes bakken aan de rand van de zandbak. Of eindeloos hetzelfde puzzeltje maken. Spelen met je kind is zo belangrijk in de eerste jaren van hun leven. En om dat later in te halen vraagt veel van de opvoeder. Hoe oud ze ook zijn. 

Aansluiten bij wat het kind kan.

In het vorige artikel over spelen met Lego beschreef ik dat het kind wel iets bouwde maar snel klaar was. Hij wilde weer wat anders spelen. Daarom heb ik zelf het initiatief genomen om het kind weer aan spelen te krijgen. In mijn observatie had ik gezien dat het kind met een huis aan het bouwen was. Daar wil ik bij aansluiten. Ik heb een houten plaat gepakt en dat op tafel gezet. Het huis erop gezet en het kind erbij geroepen. Toen met hem in gesprek gegaan. “Hé, wat vind jij hiervan? ” In het gesprek dat volgde benoemden we de omgeving van het huis. Waar staat een huis altijd? Wat is zijn omgeving? En wat moet er dan op dit houten ondergrond geschilderd worden? Zo kwamen we samen tot de conclusie dat er straten moesten komen en tuinen waar het huis op kan staan. Het mooie is dat je ook met taal bezig bent. Je wilt een kind laten spelen maar je bent tegelijk met taal bezig. We zien bij kinderen die moeilijk tot spel komen vaak een taalachterstand hebben. Ze kunnen geen woorden geven aan hun omgeving.

Straten,gras een mooie plattegrond.

We pakken kwasten en verf. Kranten op de tafel en een bakjevoor het water en wc papier om de kwasten droog te maken. Maar eerst met een potlood de weg getekend en de plek waar het huis moet staan. “Maar wat voor kleur heeft het wegdek?”. “Kijk maar eens uit het raam wat zie je?”. “Grijs met een beetje zwart!”. Daarna zijn wij aan de slag gegaan en verfden wij de straat. “En wat zie je nog meer op de straat?”. “Euhm witte strepen midden op de weg!”. “Oke waarvoor zijn die?”. “En wil je dat ook?”. Ook de strepen erbij gedaan. Toen het groen van het gras er op geverfd. Zo klaar. EN nu maar wachten tot het droog is.

Tips:
– Bij gebrek aan een houten plaat kun je karton gebruiken. Of misschien heb je nog wel een
auto speelmat ergens in huis liggen?
– Je kunt ook een aantal A4tjes aan elkaar plakken en die als ondergrond gebruiken. Ze zijn ook
nog weer makkelijk om op te ruimen ook. Het mooiste is om iets te hebben wat je weg kunt
zetten en later weer kunt pakken.

Vind je het waardevol laat dan een like achter op mijn Facebook pagina van gezinshuisvader.nl.Hierdoor kan ik nog meer mensen bereiken met mijn blogs.
Heel erg bedankt hiervoor.

 

 

Gratis document:  “6 Waardevolle tips om je kind met constructie- materiaal te laten spelen”.

Vul hier je email adres in en krijg je gratis Document

 

 

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>