Durf jij alle foto’s op je telefoon te laten zien?

Langzaam pakt ze een groen kaartje van de stapel. Ze draait hem om en leest voor wat erop staat. “laat een foto zien die je deze week gekregen hebt”.  Ze pakt haar telefoon en scrolt langzaam door haar foto’s. “Kijk”, zegt ze,”deze heb ik gekregen van een vriendin.” Dan pakt de rest van het gezin ook de telefoon en gaan op zoek naar een foto die ze deze week gekregen hebben. De gesprekken gaan over de foto’s en de mogelijkheden om ze niet direct in je eigen fotogalerie te krijgen. Ik sta erbij en zie ouders met hun kinderen en pleegkinderen in gesprek over wat ze allemaal doen op hun telefoon. Ik word hier blij van want dit brengt iedereen weer dichter bij elkaar en delen we wat we doen op sociale media.

Ik mocht afgelopen woensdagavond de workshop ‘Rond de tafel- gesprek over online posten’ geven, binnen de gezinshuizen van het Leger des Heils. Ik heb deze workshop zelf ontwikkeld omdat ik het zat was om steeds maar weer trainingen en workshops te volgen waar ik informatie kreeg en weer de vertaalslag moest maken naar ons gezin. Daarom heb ik een workshop ontwikkeld waar je als gezin aan een tafel gaat zitten en aan de hand van vraagkaartjes elkaar laat zien wat je allemaal op sociale media doet.

We beginnen heel basic en in drie ronden bouwen we het op. Het gaat om het delen van foto’s en gesprekken die je voert. Steeds gaan we een stap dieper en komen er vragen bij waarom je iets doet en waarom niet?  We zijn op zoek naar de mooie ervaringen en foto’s die je maakt. Maar ook naar je keuzes of je een open of gesloten account gebruikt.

Als eindopdracht gaan we als gezin opzoek naar onze waarden voor het gebruik van onze telefoon. En maken we daar een mooie collage van.

Aan de reacties achteraf merkte ik dat mijn missie is gelaagd. Ouders en kinderen in gesprek over hun apps op hun telefoon. Over en weer van elkaars mooie beelden en gesprekken genieten. En elkaar helpen bij de moeilijke beslissingen die ze dagelijks nemen.

De workshop is heel geschikt voor gezinnen met kinderen.  Maar ook goed te gebruiken in een voortgezet onderwijs of een jeugdgroep van een kerk. Wil je meer informatie hierover neem dan contact met me op.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>