Al langer ben ik bezig met groen en de effecten van stress. Hoe helpt de natuur je om weer tot jezelf te komen en de stress onder controle te krijgen . In de vakantie las ik in twee bladen over bosbaden! Of in het Japans shinrin-yoku. Qing Li internationaal expert in bosgeneeskunde heeft er een boek overgeschreven ;’De kunst en wetenschap van het bosbaden’.
Wat is bosbaden of shinrin yoku.
Shinrin betekent bos, yoku betekent bad. Het betekent jezelf onderdompelen in het bos, park of tuin. Het enige datje moet doen is de atmosfeer onder de bomen heel bewust binnen laten komen via de vijf zintuigen. Je zoekt verbinding met de natuur.
De crux zit hem zoals gezegd in het optimaal gebruik maken van je zintuigen. Binnen gebruiken we meestal twee zintuigen: onze ogen en oren. Buiten komen ze alle vijf volop aan hun trekken: ruiken we de bloemen , proeven de frisse licht, zien de veranderende kleuren van de bomen, horen de vogels zingen en voelen een briesje langs onze huid.
Uit onderzoek blijkt dat wij tot rust komen van vogelgeluiden, wind en de klanken van stromend water.
Hoe te doen.
Zoek een rustig plekje onder de bomen om te zitten. Begin daarom met kalm aan te doen. Focus op je ademhaling. Zet je oren open in alle richtingen: hoor de vogels. sluit je ogen om je nog meer te concentreren op wat er te horen valt.
Studies naar het effect van kleuren op emoties hebben aangetoond dat we het blauw en groen van de natuur het meest rustgevend vinden: die kleuren maken ons minder angstig en verlagen ons stressniveau.
Andere studies hebben ons aangetoond dat we ook rustig worden van zogeheten ‘fractalen, : de patronen die we in de natuur zien, zoals bomen die zich vertakt of de nerven van een blad. Geef je ogen de kost als je aan het bosbaden bent; kijk naar de wolken, naar een takje. De bladeren boven je, of de rimpeling in het water.
Geuren beïnvloeden stemming en gedrag en zijn sterk verbonden met onze emoties en herinneringen. Vooral bomen geven een geur af. Die geuren zijn afkomstig van chemicaliën die bomen afscheiden- ook wel phytonciden genoemd. Onderzoeken hebben aangetoond dat phytonciden ons immuunsysteem  een enorme oppepper geven. Stresshormonen kelderen, de slaap verbetert, positieve emoties nemen toe en het zenuwstelsel raakt meer in balans waardoor een ontspannen gevoel ontstaat. Maar ook de geur van aarde stimuleert ons immuunsysteem en heeft een positieve invloed op ons emotionele welbevinden.
Via onze tastzin kunnen we de verbinding met de natuur herstellen. Bv door op blote voeten te lopen voel je de aarde en de hoeveelheid streshormonen cortisolwaarden in ons lichaam verminderd en onze stofwisseling en bloedcirculatie verbeterd.
Door het lezen van deze artikelen word ik bevestigd in wat ik al weet. De natuur is zo belangrijk voor ons en onze kinderen. Het leven en genieten van wat om ons heen is, is van levensbelang. Het helpt ons gezonder te leven en onze onrust in ons zelf te verminderen. De natuur geeft ons rust en de mogelijkheid om beter te presteren. Het is aan ons de taak om nog meer te genieten van de natuur om ons heen. Te leren en te kijken hoe we de natuur in kunnen zetten in het werk met kinderen.
Bladen: Flow en Psychologie Magazine