Help met u ideeën elkaar in de week van de opvoeding.

Van 2 tot 8 oktober is het de week van de opvoeding. Het thema voor dit jaar is:’buiten de lijntjes’. Ik vind dit een mooi thema. In ons gezinshuis ben je vaak bezig met structuur en regelmaat. Met voorspelbaar gedrag voor hen die niet tegen een spontane actie kunnen. Maar het zit zo in mij als opvoeder om soms gewoon eens gek te doen. Even iets anders en meestal met de mooiste uitkomsten waar de kinderen en ikzelf nog heel vaak met plezier aan terug denk.  Ook bij de gewone opvoedingsperikelen heb je soms die creativiteit nodig om met je kind in gesprek te blijven.  Buiten de lijntjes geeft soms net die verrassende wending waardoor je weer meer verbinding met elkaar krijgt. 

In deze week wil ik graag 100 ideeën opdoen om ze te kunnen gebruiken in de opvoeding voor mijn kinderen. Geef a.u.b. een paar ideeën. En ze hoeven helemaal niet heel bijzonder te zijn want kleine haalbare ideeën hebben soms de mooiste uitkomsten.

Ik maak alvast een begin wie helpt me om de 100 vol te maken!

  1. Met water en zwart zand heerlijk modder maken en met je handen er in te spelen.
  1. Je kind een keer zijn/haar zin te geven waar ze dit niet verwachtten.
  2. Met elkaar naar het zwembad op een moment dat ze dit niet verwachten
  3. Met je kind door het bos gaan fietsen buiten de normale fietspaden
  4. Picknicken op de hei na schooltijd.
  5. Je eigen maaltijd samenstellen in de winkel i.p.v. uit eten gaan! En dan lekker klaarmaken en eten maar! Natuurlijk met voor/hoofd/toetje en drinken. ( nog altijd een topper bij ons!)
  6. Midden op de dag een film kijken met ships en cola.
  7. Grote panelen kopen bij een goedkopen winkel en samen schilderen.
  8. Vuurtje stoken en erboven broodjes bakken
  9. Samen met je kind met Playmobil spelen.

 


2 mooie uitspraken over het inkleuren buiten de lijntjes!

Wat je bij Rembrandt onmiddellijk ziet is dat tekenen voor hem vrijwel altijd gelijk stond aan zoeken. Zoeken op weg naar een overtuigende weergave op papier van wat hij voor zich zag of in zijn hoofd had. En dat lukte hem meestal niet in één keer. Met als gevolg dat lijnen doorlopend worden aangepast, overgedaan, en dan weer net iets anders neergezet. En het “inkleuren van de lijntjes” is al evenzo een zoekproces, waarbij de lijntjes eerder toevalligheden dan strakke kaders lijken.

http://krant.publiekeveranderaars.nl/buiten-de-lijntjes-kleuren/

 

Die ochtend was hij niet opgestaan met de oplossing, maar die ontstond door de combinatie van ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen. Creatieve oplossingen kun je dus oproepen en creativiteit kun je leren. Als je er maar voor open staat. Daarom: kleur niet altijd binnen de lijntjes maar zoek je kansen op!

https://www.siza.nl/1/Columns-Rob-Hoogma/Creativiteit-bewust-buiten-de-lijntjes-kleuren!.html


Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>