Het creatieve van een kind boven halen, met het maken van surprises, zonder prestatiedrang.

img_1070

Deze tijd van het jaar is bij uitstek een mooi moment om eens helemaal los te gaan met het maken van surprises en je creativiteit te laten gaan. Maar ik zie zelf dat de mogelijkheden tot creatief bezig zijn een opgave wordt en een tijd van stressen is. Met als eindresultaat huilende kinderen en een vader of moeder die de surprises maken. Volgens mij kan het anders.

Surprises voor sinterklaas

De tijd van surprises zijn aangebroken. Overal wordt sinterklaas gevierd en sommige kinderen moeten wel 3 surprises maken of meer!. Één voor de hockey. Dan nog één voor school en natuurlijk vieren we thuis ook nog sinterklaas. Met gedichten en surprises.

 

Ze worden steeds mooier

Ik merk dat de verwachtingen voor surprises steeds groter worden. Het is voor een kind bijna niet te doen om zich nog te kunnen onderscheiden. Daarom wordt ook de hele familie ingeschakeld bij het bedenken en maken van de surprise: maar moet je daar aan toegeven?

 

Stress

Dan is er nog de tijds stress die bij het maken van surprises om de hoek komen kijken. Kinderen hebben zoveel te doen en schuiven het maken van een surprise graag door. Met als consequentie dat ze er te laat mee beginnen en het niet afkrijgen. De consequentie is dan dat dit ten koste van de creativiteit en afwerking gaat.  Op het laatst vallen ze toch weer terug op de hulp van pa en ma.

 

Maar hoe dan wel?

We hebben nog een dikke week om die surprises af te krijgen

1. Help het kind met een idee! Je kunt gaan brainstormen. Wat voor sport,hobby,eigenschap heeft de persoon waar jij je surprise voor moet maken! Of wat staat er op het lijstje kun je een cadeau niet uitvergroten?

2. Kijk wat voor spullen en materialen je voor handen hebt.

3. Maak een keuze en zet er een middag voor apart.

4. Pak heel veel materialen en leg die op je tafel. Zorg voor lijm, verf en plakband enz.

5. Ga lekker aan de gang en neem er de tijd voor.

 

Hoe hou je de aandacht erbij?

Maak er een feestje van en pak er lekker drinken bij. Trek een zak pepernoten open en zet leuke muziek op. Het mooie is als je het met elkaar doet het momenten zijn die ze zich heel lang blijven herinneren en koesteren. Zo vier je het maken van een surprise en dat alleen al geeft veel voorpret.

Als het kind geen idee heeft om iets te maken kun je op internet kijken voor leuke ideeën.  Het nadeel hiervan is dat het er zo mooi en gelikt uitziet dat je dat bij voorbaat al frustreert.   Eén van de valkuilen voor ouders is dat we het niet mooi genoeg vinden wat je kind maakt. Als het kind goed zijn best gedaan heeft dan is goed goed genoeg. Niet iedereen kan een Picasso maken!  En wees blij met wat ze maken! Ook al voldoet het niet aan je eigen standaard.  Frustreer het kind niet met je eigen ideeën en zorg dat hij het volgende keer weer met zoveel plezier wil en kan doen.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>