Waar wordt je nog blij van? Waar vind je rust? Ont stressen in het gezin-shuis

 

kussen1

Wij hebben een scheurkalender van Flow. Elke dag staat er iets op wat je kunt doen.  Van die dingen waar je blij van wordt. Vandaag staat er:  A note on your pillow. (Zie foto hierboven) Zomaar een klein gebaar naar die ander. Een woord ter bemoediging of zomaar iets omdat je belangrijk bent.

Hoe hou je het vol in het gezinshuis? Dat wordt weleens aan mij gevraagd.” Ik vind 2 kinderen al druk wat moet jij wel vinden?”, vaak moet ik wat glimlachen en zeg ik dat het wel mee valt. Maar durf ik te zeggen dat het niet altijd mee valt? Offer ik niet te veel op van mijn ‘vrije’ tijd? Wat is vrije tijd eigenlijk? Eén ding weet ik wel dat heel veel stress je op den duur teveel wordt.  Je kunt niet elke dag met geschreeuw en ruzie in je gezin leven. Iedereen heeft weleens periodes waarin het moeilijker gaat. Als die periodes langer duren moet je goed voor jezelf en je gezin kunnen zorgen.Uit eigen ervaring weet ik dat je in rustige tijden al moet leren hoe je los kunt komen/blijven van je gezin en gezinshuis om het in zware tijden vol te houden.

Uit eigen ervaring weet ik dat je in rustige tijden al moet leren hoe je los kunt komen/blijven van je gezin en gezinshuis om het in zware tijden vol te houden.

Hoe ontspan ik mij?
Ontspannen is iets wat niet in mijn systeem zit. Ik word er onrustig van en wil dan weer wat doen. Of in mijn hoofd blijft het heel erg druk en blijf ik maar denken. Ik kom erachter dat mijn behoefte aan rust en ontspannen activiteit bepalend is. De ene keer helpt fietsen maar op dit moment vind ik een warm bad veel lekkerder.

Valkuil!

Ik merk dat ik mezelf de tijd wil gunnen om iets voor mijzelf te doen. Echt iets voor mijzelf, alleen. Ik ben snel geneigd om in de kamer te gaan zitten waar veel meer mensen zitten. Dan zit ik achter de computer of kijk mee als de tv aanstaat. Maar geeft dat mij de rust? Gun ik mijzelf of durf ik ook mij terug te trekken en iets voor mij alleen te doen. Wel in de buurt zodat als ze me nodig hebben ik er ben maar niet in de kamer!

En nu concreet?

Kop Koffie: In de ochtend een heerlijk bakje koffiedrinken. Even neuzen op je telefoon. Of samen met mijn vrouw wat praten over het leven van die dag.

Een lekker bad: Wij hebben een heerlijk groot bad in ons huis. En dan een laptop ernaast om een film te kijken. Wat drinken en wat lekkers erbij.  Ik ga nu ook al een stap verder en ben opzoek naar heerlijke badolie en geuren om mijzelf te verwennen.

Boek lezen: Een tijdje helemaal weg zijn in een boek. Je pakt een boek voor een weekend en je leest gewoon elk moment van de dag als het kan in dat boek.

Fietsen: Met de mountainbike de bossen in. Lekker door het bos je eigen pad trekken of een route fietsen. Het voordeel van een route fietsen is dat je ongeveer weet hoelang je erover doet. Het nadeel is dat je dan weer een hoger tempo aan wilt houden. Want het zal je maar gebeuren dat iemand je voorbijfietst.

Voetballen: Elke week voetbal ik op een avond met een aantal mannen. We spelen op de voetbalvereniging een partij van 6 tegen 6 of meer. Heerlijk een uur achter de bal aan rennen en soms even blijven hangen voor een biertje.

Winkelen: Ja je zal wel denken ”hou je van winkelen?’ “en “doe je dit voor je plezier?”. Ik mag graag naar een woonboulevard gaan, rondlopen in een woonwinkel of warenhuis. Ook loop ik regelmatig de kringloopwinkel in. Even neuzen en kijken. Meestal loop ik er weer uit zonder dat ik iets gekocht heb.

Muziek luisteren: Wij hebben het geluk dat we niet zoveel last hebben van de buren. Dus als ik alleen thuis ben de muziek hard aan en heerlijk op de bank zitten met een kop koffie.

Samen eten: Met andere mensen eten. Gewoon doordeweeks een maaltijd met een ander delen. En tijd doorbrengen met praten over van alles en nog wat.

Met vrienden wat drinken: Een avondje plannen met vrienden. Een vuurtje, wat te drinken en iets te eten.

Uitdagingen
Niks doen: Soms is het gewoon goed niks te doen.  Maar dat vind ik een van de moeilijkste dingen die er zijn. Gewoon zitten en niks doen. Je gedachten laten lopen net zolang totdat je niks meer denkt maar alleen nog maar zit. Het is voor mij te relaxed en ik dut dan meestal weg.

Als jullie nog suggesties hebben hoor ik dat heel graag.

 

 week-van-de-pleegzorg knipsel

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>