Hoe gebruik je helende verhalen in je gezin.

verhalend verhaal
Vier websites over het helend verhaal. Wat het is. Hoe je een verhaal kunt schrijven en voorbeelden van helende verhalen om te gebruiken. Ik denk dat dit goed te gebruiken is in ons gezin en in ons gezinshuis. En als je het zelf wil maar niet weet waar je moet beginnen? Bedenk dan bij het slapengaan van uw kind een verhaal wat zijn knuffel beleefd heeft. En vertel door de ogen van de knuffel wat het kind beleefd heeft.
Een helend verhaal is een op maat geschreven verhaal dat een positief beeld van het kind schetst en nieuwe mogelijkheden of oplossingen aandraagt voor een angst, onzekerheid of probleem. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bang zijn bij het slapen gaan, spanningen op school of onzekerheden of angst bij zwemlessen.
Goed te gebruiken in je gezin en gezinshuis.
EEN HELEND VERHAAL MAKEN DOE JE ZO

Knuffel
Zijn favoriete knuffelhond Snuffie krijgt de hoofdrol. Snuffie gaat ’s nachts op stap in huis en beleeft dan spannende avonturen. Hij hoort in de badkamer water druppelen. Nieuwsgierig als hij is, sluipt hij naar binnen. Daar ziet hij dat de kraan druppelt. Er staat een laag water in het bad. Ineens krijgt hij een geweldig idee; spelen met een bootje op het water. Hij leunt voorover en dan valt hij. Zijn hele lijf verdwijnt onder water. Snuffie raakt eerst in paniek maar dan hoort hij een stem. Die vertelt hem dat zijn beentjes sterk genoeg zijn om weer boven water te komen. Hij probeert het en het lukt!

Identificatie
Gefascineerd zie ik dat mijn zoon zich zó met zijn knuffel identificeert dat het lijkt of hij zelf het avontuur meemaakt. Aanvullend doen we creatieve en lichamelijke oefeningen: we maken watermemorie en doen spelletjes in bad, om de waterangst te verminderen. Met resultaat. Mijn zoon gaat met grote stappen vooruit en haalt zijn zwemdiploma op eigen kracht. Wat werd mij duidelijk? Een persoonlijk zelfgeschreven verhaal met een boodschap helpt je kind om om te gaan met dat wat het moeilijk vindt. Je kind leert te vertrouwen op zijn zelfhelend vermogen en wordt zo zelfredzaam en stevig.

Voor heel het artikel klik hier: http://kiinGed.nl/helend-verhaal-maken/

Ik vind het een mooi middel in je gezin en ons gezinshuis en toepasbaar in de praktijk. Kleine angsten kun je zo overwinnen met een mooi verhaal. Dit werkt zeker bij jonge kinderen. Mooi artikel met tips om een helend verhaal te maken.

7 tips voor het schrijven van een helend verhaal

Wil je zelf aan de slag? Dat kan! Omdat het schrijven van een helend verhaal voor de meeste mensen makkelijker is dan het schrijven van een helend gedicht, heb ik wat tips voor het schrijven van een helend verhaal voor je op een rijtje gezet.

Deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken voor het schrijven van een helend gedicht. Het principe is hetzelfde.

Voor heel het artikel klik hier: http://caroladekoning.nl/een-helend-verhaal-schrijven/

Aantal voorbeelden van helende verhalen. Die je kunt gebruiken.

Helende verhalen

Door het taalgebruik aan te passen aan die van het kind, veel zintuiglijke woorden te gebruiken, veel herhalingen toe te passen, soms ook in de vorm van een versje of gedichtje, komt het verhaal zo dicht mogelijk bij het kind.
Het verhaal komt zo bij het onderbewuste van het kind, ongehinderd door cognitieve barrieres.
Het kind zal de perspectieven, die meestal niet expliciet vermeld worden, gebruiken als een voor hem gepaste oplossing voor zijn probleem.

Deze helende verhalen kunnen goed gebruikt worden voor kinderen die te maken hebben met rouw, echtscheiding, faalangst, minderwaardigheidsgevoel, mishandeling…

Voor heel het artikel klik hier:http://helendeverhalen.nl

De boom die maar niet groeide

Lea was een meisje van 10 jaar, die heel erg geloofde in het goede in de mensen om haar heen. Ze groeide op in een gezin met broertjes en zusjes, een vader en een moeder. Vanaf vlak na haar geboorte merkte ze al haar gevoeligheid op wanneer er in het gezin dingen anders liepen en er ook van haar verwacht werd om dingen te doen die ze niet echt begreep, maar wel voelde dat dit nodig was. Zo voorvoelde ze de angsten en de onmacht bij haar moeder in de dagelijkse zorg voor het gezin, ervaarde ze het verdriet en de zorgen van haar vader hierbij en voelde dat ze haar broertjes en zusjes in bescherming wilde nemen.
Haar eigen angsten en onzekerheden moesten maar even wijken.

http://www.dreamchild.nl/tag/helend-verhaal/

Heeft u hiermee goede ervaringen of mooie verhalen om te delen dan hoor ik dat graag.

Misschien ook interessant voor u: 

eettafel vergroten met fotopoppenhuis met tekst

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>