Hoe ik op de Chileense tv te zien was.

Hoe ik op de Chileense tv te zien was.

Een van mijn dochters kwam op het idee om naar het wereldkampioenschap hockey te gaan in Amstelveen. Het werd de wedstrijd Nederland – Chili. Geloof me ze maken er echt een feestje van. Super veel te doen in en rond het station.Je ziet dan ook veel kinderen met hun hockey stick naar de wedstrijden komen. En voor en tijdens de wedstrijd wordt je vermaakt.  De speaker en de twee mascottes laten je van alles doen. 

Een half uur voor de wedstrijd kwamen er steeds meer toeschouwers het stadion binnen druppelen. Om ons heen was het een rode armany van Chileense supporters. Ook de Chileense televisie was aanwezig. Ze maken filmpjes en interviewden supporters .  Mijn Chileense buurman begon tegen mij te praten en liet een foto zien op zijn mobile. Van vrienden uit Chili kreeg hij een foto van hem en mij . We waren op de Chileense televisie in beeld gekomen. 

En zo zaten we naast elkaar soms sprongen we op als er bijna een goal werd gemaakt. Het gepassioneerde zingen van de Chilenen was mooi om aan te horen. De goals van Nederland deden ons goed. 

Zitten en het effect op ons brein

Als ik zo om mij heen kijk dan zitten de meeste toeschouwers uren geboeid naar de wedstrijd te kijken. Ook voor de tv kijk je al snel meer dan twee uur een sportwedstrijd met tussendoor een loopje naar de koelkast of je pakt wat drinken. Maar meer ook niet.

In de klas is het niet veel anders. Terwijl we weten dat veel zitten een slechte impact heeft op ons brein. Dat de netwerken in ons brein in slaap sukkelen als we teveel zitten over dag. 

In een podcast van Mark Tuitwrt en Erik Schreder ging het daarover. We moeten meer bewegen en minder zitten. Dat het goed is om naar een half uur zitten 5 minuten te bewegen. En als je een uur lang zit een half uur moeten bewegen als we goed voor ons lichaam en brein willen zorgen.  Bewegen is goed en het geeft tijdwinst de rest van de dag. 

School en wat te doen.

Op school zitten we veel. Er wordt van alle kanten geprobeerd om meer te bewegen onder en tussen de lessen door. In ons weekschema moeten we hier rekening mee gaan houden en tijd voor inplannen anders worden we door alle taken en plannen opgeslokt. 

Wat betekend dat voor de scholen?

  • kijk of je vaker een beweging kunt maken onder je lestijd.
  • Maak gebruik van energizers 
  • Zorg voor sta tafels en vaker een loopje voor de leerlingen
  • Bewegend leren
  • Coöperatieve werkvormen

Ook kwam ik een mooi initiatief tegen op

Super chill! https://superchill.org

Luister naar de podcast 

podcast https://podcasts.apple.com/nl/podcast/drive-62-erik-scherder/id1438645390?i=1000547781301

Misschien een idee om met heel de school Daily Mile in te voeren. Een kwartier lang bewegen voordat de school begint.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>