Leerkracht zijn is elke dag opnieuw met genade kijken.

400+ leerkrachten zijn je voorgegaan.

Werk aan relatie.

Uit het boek: Laat je kind niet los! Super om te lezen. Ze geven je een alternatief om anders te kijken naar kinderen. Als leerkracht wil je graag zo snel mogelijk de veiligheid waarborgen. Als de veiligheid en rust weer terug zijn gekeerd in de klas gaan we weer door met lesgeven. Maar we vergeten wat zo belangrijk is: RELATIE. Deze uitspraak kwam weer binnen bij mij. #trauma#kind #gabormate #relatie #basisonderwijs #gedragindeklas #leerkracht

Soms lees je iets dat blijft hangen. Zo las ik onlangs een stuk over Benedictus, de man die de beroemde kloosterregel schreef. Hij schreef daarin over ritme — over het belang van een gezonde maat in je dag, afgestemd op het innerlijke ritme van je ziel. En eerlijk: het raakte me. Want als iets in het onderwijs vaak onder druk staat, dan is het wel ritme. Alles moet snel, efficiënt, productief. Maar waar blijft de rust? De adem? Het gevoel van thuiskomen in je dag?
Sensitief reageren begint dus niet bij de ander. Het begint bij jezelf. Bij herkennen wat er in jou gebeurt. Wat je lijf je vertelt. Welke herinnering je stress aanwakkert.
Een opvoeder die ruimte geeft voor die botsing, voor dat zoeken, bouwt gezag op. Een influencer zegt: “Doe dit, dan hoor je erbij.” Een opvoeder zegt: “Ontdek wie jij bent, juist in het verschil.” En dat is precies het verschil tussen uniformiteit en uniciteit. Tussen kuddegedrag en burgerschap.