Vakantie in het gezinshuis.

schriftenVakantie is een leuke tijd zonder veel verplichtingen maar ook een tijd waar de verveling toe kan slaan. Een tijd waar de kinderen tot rust komen en zich kunnen vervelen. Gedrag kan soms heftiger worden en conflicten liggen op de loer. Vakantie is in het gezinshuis dus hard werken. Een duidelijke planning met afwisseling brengt enige rust en het gevoel dat je het onder controle hebt.

Het schooljaar is bijna voorbij.  Steeds sta ik weer verbaasd hoe weinig de kinderen uit het voortgezet onderwijs nog maar les hebben de laatste weken.  En als ze dan wat hebben een sportdag of project dan zijn ze binnen een paar uur alweer thuis! Oké ze slapen uit en je ziet ze de hele ochtend niet maar je eigen agenda staat nog vol terwijl er al weer een aantal kinderen door het huis lopen.

Wat doen ze in het gezinshuis?

Op dit moment vieren de kinderen vakantie. Dat houdt voor ze in dat ze uitslapen en opzoek zijn naar invulling van hun dag. De één kan uren films kijken en de ander blijft maar appen. Ook blijven een aantal kinderen op hun kamer en wat zij precies doen is niet helemaal duidelijk?

Wat gaan ze doen?

In ons huis ben ik al een tijdje aan het stimuleren dat er een aantal vakantiewerk gaan doen. Maar voor 13 en 14 jarige kinderen is er nog niet zoveel. En als ze iets kunnen vinden dan is het in de bessen- of kersenpluk. Het nadeel is dat ze heel vroeg op moeten en ik als gezinshuisvader ze weg moet brengen!

Wat voor afspraken maken we?

De vakantie is een tijd van lekker uitslapen en met je vrienden afspreken. Ook is het tijd voor een aantal taken. Allereerst de oude schoolspullen moeten worden uitgezocht. Daarna de hele kamer een opruimbeurt geven. Voor elk kind heb ik een schema gemaakt hoe ze dat kunnen doen. Op het schema staat: bureau, kast,  onder het bed, wastafel,  kleding opruimen/uitzoeken, soppen enz.  Er staan allemaal hokjes achter en deze kunnen ze aankruisen wat ze gedaan hebben. Ik heb met ze afgesproken dat ze ongeveer 1,5 week de tijd hebben om hun kamer op orde te hebben.  Het is goed te zien dat als je dit geregeld doet het niet heel veel werk is en ze het ook doen.

Ik merk dat rust ook een stukje creativiteit bij kinderen naar boven brengt. Tijd en rust geeft gelegenheid voor nieuwe ideeën. Een van onze kinderen is druk bezig met haar schriften te pimpen voor het nieuwe schooljaar. Ze koopt goedkope schriften en gaat met verf,plakband en leuke plaatjes van het internet aan de slag. En het resultaat mag er zijn.

Voor ons is vakantie later uit bed en af en toe een gezamenlijke activiteit. Dit kan een museum zijn of er even tussen uit naar de ikea of loods 5. Of met elkaar zwemmen. En af en toe een leuke film of een ijsje eten.

Daarnaast gaan we nog op vakantie. De gezinshuiskinderen gaan naar hun familie of gaan vakantie vieren bij mensen die ze al langer kennen. Hierdoor zijn wij met ons eigen gezin bij elkaar en hopen wij ons weer op te laden voor het volgende jaar. Want het gezinshuisleven vraagt een goede balans tussen rust en werken.

 

Zie pinterest

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>