Vier het leven.

bloem

In een groot gezin gebeurt er altijd wel wat. Als ouders ben je vaak de spil waar het om draait. Vele vragen worden op je afgevuurd, en ze hebben allemaal wat van je nodig. Dat is heel erg fijn en een middel om positief contact te houden met je kinderen. Toch moet je oppassen dat je niet alleen maar in de modes komt te staan van regelen en het gezin draaiende te houden. En als je midden in een opvoedingsgevecht met één of meerdere kinderen zit glipt de tijd en het plezier door je vingers heen. Daarom de oproep: Vier het leven.

Wat er ook gebeurd, in wat voor situatie wij zitten: ik kan een keuzes maken om het leven te vieren.  Keuzes die de dag glans geven. Keuzes waar ik blij van wordt. Soms met iets kleins. Soms alleen en soms met het hele gezin.

Vier het leven

Wat is het leven vieren dan voor mij? Het is genieten van het moment en bewust de tijd nemen om het hier en nu te ervaren. En dat kan in 1 minuut. Jezelf en de ander iets geven waar je samen kort van kunt genieten. Waar je tot jezelf kunt komen of in verbinding met die ander komt.

Het vieren dat je leeft en met elkaar leeft. Het vieren dat je er bent en een uniek persoon bent. Het vieren dat je er mag zijn. Het vieren dat jij jij bent.

Tien voorbeelden hoe je het leven kunt vieren.

 1. Even samen genieten op de bank met een lekker warm glas thee of koffie.
 2. Samen een koekje uitzoeken die je lekker vindt.
 3. Een omhelzing of even een arm om iemands schouders
 4. Je huisdier even aandacht geven en knuffelen
 5. Een goed cijfer van je kind belonen
 6. Jezelf toestaan om een half uurtje in de zon te zitten.
 7. Een lekker glas wijn.
 8. Een wandeling door het bos
 9. Genieten van een mooie wedstrijd, van een actie of samenspel.
 10. Observeren van je kinderen
 11. Een spelletje doen met je kinderen

Nog een aantal voorbeelden.

Kermis: Er is kermis in je dorp. Wat is er leuker om met je kinderen daar heen te gaan. Ons gezin kijkt er altijd al naar uit als de kermis er aan komt. Er worden plannen gemaakt waar we allemaal in gaan! De dames gaan in de grote draai attracties en de mannen in de botsauto’s. Dit jaar hebben de dames een hele avond zich vermaakt met een muntjes automaat voor maar tien euro. Wat een plezier hadden ze met elkaar. En als de kermis er nog had gestaan waren ze vanavond weer gegaan.

Uit eten gaan thuis: Bij ons is al een tijdje een vast patroon gegroeid om één keer in de zoveel tijd met zijn allen naar de winkel te gaan i.p.v. uit eten te gaan.  Ieder kind mag eten uitzoeken wat hij of zij lekker vindt. Een voorafje (b.v. chocola) en lekker drinken, (fles cola) hoofdgerecht en toetje. Dan gaan we naar huis en maken we het eten klaar. En dat kan van alles zijn! Van friet, pannenkoeken, pizza, sla tot aan kant en klaar maaltijden. En dan lekker voor de buis met elkaar genieten van het eten. En van het toetje, lees bak ijs, geniet je het hele weekend.

In de auto van plek A naar B. Soms zit je een lange tijd in de auto. Maak er een geniet moment van met de muziek heel hard aan. Of neem wat lekkers mee voor onderweg! Een reep chocola doet het altijd goed.

Heeft u zelf leuke voorbeelden! Laat een reactie achter.

Ook leuk om te lezen:

creatieve ideeën met tekst

liefde in de opvoeding met tekst

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>