Hoe om te gaan met geweld en bloederige beelden op social media?

social media

De laatste dagen komt er veel leed onze levens binnen. Ook onze kinderen krijgen veel geweld en bloederige beelden te zien. Via watsapp, facebook en snapchat worden er veel filmpjes en foto’s gedeeld. Je wilt ze het nieuws vertellen maar wel met beelden wat past bij hun leeftijd. Wat vertel je de kinderen en wat vertel je ze niet? Je wilt zo graag dat de kinderen kind mogen zijn en de problemen van de wereld niet allemaal hoeven mee te dragen.

Als gezinshuisouders wil je de kinderen opvoeden met een open blik naar buiten. Ze hebben vaak al veel onrecht en geweld in hun jonge leven gezien. Maar aan de andere kant wil je ze ook nog gewoon kind laten zijn. Lekker laten spelen met lego en playmobil. Ze een leuke tekening laten maken of gewoon aan laten rommelen met materialen. Wat zie ik graag dat een kind lekker buiten kan en gaat spelen. Een balletje trappen of een hut aan het bouwen. Graag wil ik mijn materialen en gereedschap daarvoor uitlenen.

Maar ik merk dat ik ze niet meer kan afschermen voor al het geweld. Waar je een aantal jaren geleden nog alleen met informatie via televisie en krant kreeg. Zijn de jongeren nu op social media direct bereikbaar voor al het nieuws.

Ik ben niet van de softe aanpak dat ik de kinderen verbied om oorlogje te spelen. En op internet mogen ze best spelletjes spelen waar een beetje geweld in voorkomt. Maar toch zou ik ze iets meer willen beschermen tegen al het geweld waar ze nu aan bloot worden gesteld.

Daarom is ben ik het gesprek met ze aangegaan over deze filmpjes. De beelden die over de aanslagen in Parijs de ronde doen. Ik heb ze dringend gevraagd om ze niet te liken of te openen. Waarom? Omdat er iets van uitgaat wat je niet zo snel zal vergeten. Het blijft je bij. Het roept angst op. En waarom wil je al dit leed zien?  Tegelijk is het een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met hen. Wat laat je toe aan foto’s en filmpjes. Wat kijk je wel en niet? Waar zet je een hartje op of like je iets!

En als ze toch iets willen zien en delen? Deel de positieve beelden van eenheid. De liefde tussen de bevolkingsgroepen. En al de initiatieven om elkaar dichter bij elkaar te brengen.

Over geweld en wat het doet met kinderen zijn meerdere rapporten verschenen. Wil je meer hierover lezen?

Mijn kind online/ kinderen-en-oorlog-in-social media

Media geweld

Kinderen-en-geweld-in-de-sociale-media.html

Hoe-om-te-gaan-met-geweldsbeelden-in-de-social-media/

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>