Mediawijsheid lessen in het gezinshuis.

mediawijshei

In ons gezinshuis zijn de laatste jaren steeds meer apparaten het huis ingevlogen die op het internet kunnen! Als ik ga tellen, en ik vergeet vast nog wel ergens Ă©Ă©n, dan tel ik er zo 20! Voor ons is altijd de vraag hoe gaan we ermee om, en wat laten we toe? In hoeverre kunnen wij ze mediawijs maken in de volle breedte van alle media? En niet alleen angstig zijn voor wat er mis kan gaan.

Laat ik voorop stellen dat ik het gebruik van al deze apparaten leuk vindt. En dat ik als ouder het gebruik ook als een positief iets wil blijven vinden. Vooral mijn creatieve hart begint te kloppen bij al de mogelijkheden die we krijgen. Wij hebben de mogelijkheden om heel snel veel mooie en creatieve ideeën te zien en te delen maar ook te maken! En ik zal niet twijfelen om deze in te zetten en te stimuleren als het maar even mogelijk is.

Laat ik een paar voorbeelden geven van mijn eigen ervaringen:
Koken en bakken: wat een aanbod heb je op het internet om lekkere dingen te maken. Ze nemen je helemaal bij de hand en stap voor stap kun je heerlijke taarten bakken. De mooiste creaties liggen voor het grijpen. Zelf met instructie filmpjes aan toe.

Knutselen: Pinterest en Welke hebben zoveel voorbeelden wat  knutselend Nederland of zelf de Wereld maakt.

Tekenen: Waar je dacht dat je niet kon tekenen heeft youtube je veel te bieden. Van beginnende tekenaars tot mooie schilderijen. Van 3D tot street art.  Ze nemen je bij de hand en je kunt het beeld stopzetten als je niet meer weet hoe het moet. Oefenen en nog eens oefenen en de leerkracht is zo geduldig. Het filmje kun je wel 1000 keer afspelen!

            Lego: You tube en andere lego voorbeelden zijn er om je te helpen. Helpen voor inspiratie en om iets helemaal na te bouwen. Op je eigen nivo en tempo.

Muziek: Er zijn zoveel muziekkanalen tegenwoordig die je via je smartphone of tablet kunt beluisteren.

           Contact: Via watsapp delen wat je doet en contact met je familie en vrienden.

Op mediawijzer.net zijn ze opzoek gegaan naar de competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de media samenleving. Ze zijn uitgekomen op 10 mediawijsheidcompetenties. Die hebben ze opgehangen aan 4  hoofdgebieden: Begrip, Gebruik, Communicatie en Strategie. Daaronder hebben ze 10 mediawijsheidcompetenties geformuleerd.

Als gezinshuisouder wil je de kinderen graag helpen om grip te krijgen op hun leefwereld. Je probeert de kinderen een veilige en overzichtelijke wereld aan te bieden. Dit is bij de meeste kinderen niet het geval. We werken hard om hen de juiste tools in handen te geven om hun leven nu en straks steeds meer op een verantwoordelijke manier vorm te geven.  Maar ik zie dat ze aan de andere kant bij de dag leven en pakken wat er te pakken valt. Ze hun behoefte aan liefde, aandacht en het gevoel dat ze er mogen zijn, halen op verkeerde plekken die via het internet zo makkelijk voor het grijpen liggen. En geloven wat op het internet staat in nieuws websites,blogs en vlogs.

Daarom is het voor ons als opvoeders belangrijk om niet achter de feiten aan te lopen. Brandjes te blussen maar ze voorbereiden en inzicht geven hoe de sociale media werk. Mediawijsheid lessen helpen hierbij. Hoe doen jullie dat? Ik hoor het graag want samen kunnen we onze kinderen helpen.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>